Filtering by: Events

#activisme: Wat kunnen we leren van Athene?
Apr
20
7:00 PM19:00

#activisme: Wat kunnen we leren van Athene?

Denk je ook wel eens dat het systeem een update nodig heeft? Wat zijn de technologische processen en sociale patronen die ons kunnen helpen hier iets aan doen? Na de een reeks afscheidsceremonies ‘Het einde van’ in 2016, willen we het bij Gent M over #activisme hebben. 'Het einde van de staat', maar met een activistische reflex.

Verwacht geen reeks of mini festival zoals de voorbije jaren, maar een open onderzoek. Stap 1 van dat onderzoek was een onbezonnen uitstap naar Griekenland. Een studiereis naar zelforganisatie in het apocalyptische Athene.

Hoe de reis verliep en wie er mee ging kon je al lezen via dit live-blog. Maar er valt nog veel meer over te vertellen. Op 20 april vertelt en toont de gentm crew wat ze leerde in Athene.
Iedereen welkom in krookcafe.

View Event →
Gent M #42 — Het einde van de waarheid
Nov
15
7:00 PM19:00

Gent M #42 — Het einde van de waarheid

De politicus kijkt zelfgenoegzaam de ruimte in. Met zijn hand gaat hij nog even snel door de weinige plukjes haar die hem nog resten - en tegen zijn schedel plakken om dat gebrek te verbergen. Tevergeefs. Een voor een kijkt hij de journalisten aan die tegen de muur van het veel te warme perslokaal staan. Jongens en meisjes die jarenlang op quotes hadden gejaagd, zonder tijd te hebben om wat ze schreven te dubbelchecken. Oude rotten die de tijd nog hadden meegemaakt waarin een stuk objectief hoorde te zijn. Hij had ze allen perfect bespeeld. Door zichzelf wekelijks tegen te spreken, bijvoorbeeld, of door elk wetsvoorstel te verpakken in een vlot verhaal dat langs alle kanten rammelt. Hij grijnst, ademt diep in en kijkt naar zijn campagnemanager. Dit was hoe hij de verkiezing had gewonnen.

View Event →
Gent M #41 — Het einde van het scherm
Nov
8
7:00 PM19:00

Gent M #41 — Het einde van het scherm

“Hallo, is daar iemand?”, roep ik angstig. Met mijn handen betast ik de gigantische glazen wand voor me, als een mimespeler die een performance uitvoert. Wanneer ik op de muur tik klinkt een hol geluid. Langzaam draai ik m’n hoofd om, naar de flikkerende lichtbundel die vanachter me komt en op de wand schijnt. Dit is allemaal onze eigen schuld. We staken schermen in telefoons. Horloges. Brillen. Bogen ze in kromme vormen. Wilden steeds meer beleving. Alles meemaken. Nu zit ik hier. We wilden het kader weggooien - en zijn er ingevallen.

View Event →
Gent M #40 — Het einde van privacy
Nov
1
7:00 PM19:00

Gent M #40 — Het einde van privacy

De mensen leken van overal te komen. Als mieren krioelden ze door de straten, op zoek naar lekkers. Dit keer niet in de vorm van een honingpot, maar in die van het scherm dat de Minister-President vorige zomer liet plaatsen. Op een podium staat een applausmeester de gigantische bende op te zwepen. Het scherm flikkert, waarna de massa begint te joelen. Een voor een wordt de internet-zoekgeschiedenis van een burger op het scherm vertoond, waarna het publiek mag beslissen of ze meer informatie over die persoon willen krijgen. Een profielfoto verschijnt in beeld. Een naam. Burgerlijke stand. Telefoonnummer. Loonfiche. De…

View Event →
Gent M #39 — Het einde van de computer
Oct
25
7:00 PM19:00

Gent M #39 — Het einde van de computer

“Hoi. Wat is je naam?”, vraagt ze. Die ‘ze’ is het nieuwste meisje in de klas. De leraar zei dat ze Iris heet, en net naar onze stad was verhuisd. Wanneer ik mijn naam zeg reageert ze niet zoals ik verwachtte - door de hare te zeggen - maar kijkt ze me een seconde aan. “OK. Voortaan zal ik je Wouter noemen. Hoe kan ik u helpen? Vergeet straks geen paraplu mee te nemen, want het ziet ernaar uit dat het in uw regio gaat regenen. Dit zijn trouwens de vijf meest recente beurscijfers.”

View Event →
Gent M #38 — Het einde van de huisarts
Oct
18
7:00 PM19:00

Gent M #38 — Het einde van de huisarts

Deuren: 19u
Talk: 20u

Loeihard klinkt het alarm op je telefoon. “Dude. Slik je pillen”, zegt een metalen stem door de speakers van je smartphone. Wanneer je op het rode uitroepteken naast de waarschuwing klikt verschijnen een hoop cijfers en grafieken op het scherm. “Uit de zoekgegevens van Google blijkt dat er binnenkort een nieuwe griepepidemie zit aan te komen. Volgende week donderdag heb je trouwens een afspraak met een hematoloog, want er is een abnormaal laag aantal rode bloedlichaampjes in je lichaam gemeten. Zet daarnaast eindelijk eens wat meer stappen - indien je dit leefpatroon behoudt zijn we genoodzaakt je verzekeraar in te lichten.”

Gasten: Petra De Sutter (UGent) & Jan Deruyck (In The Pocket)

Het einde van de huisarts komt tot stand met de steun van imec.

 
 
View Event →
Gent M #37 — Het einde van de eigendom
Oct
11
7:00 PM19:00

Gent M #37 — Het einde van de eigendom

“Waarde heren Venture Capitalists, rijkelui, welgekomen. Ik wil jullie vandaag iets nieuws voorstellen.” De hippe jongen kijkt de eikenhouten tafel rond. Zes mannen in maatpak kijken hem verlangend aan, weten dat ze zo meteen een slag kunnen slaan die hen miljoenen kan opleveren. “Jarenlang was een bedrijf pas een bedrijf als het daadwerkelijk iets bezat. Dat veranderde toen er een taxibedrijf zonder auto’s kwam. Een hotelsite zonder hotels. Stuk voor stuk bedrijven die miljarden waard werden. Het is tijd om nog een stap verder te gaan. Wij presenteren: een economie waarbij niemand nog iets bezit. Volgens onze berekeningen wordt iedere inwoner van dit land dan in no time een disruptieve unicorn en werken we het gat in de begroting binnen drie weken weg. Wat denken jullie?”

Gast: Rogier De Langhe (UGent)

11 oktober 2016, in Gouvernement

Deze uitvaart is afgelopen. Je kon er niet bij zijn? Er is een dossier, een mening, een verhaal bij Canvas en een podcast. Alsof je er zelf bij was. 

View Event →