Op café met cryptomunten

 

Dit blog komt uit de mailing van Freek Evers. Abonneer je via deze link om elke maandag inspiratie te ontvangen. 

 

Je hebt vrienden waarmee je over robots, algoritmes en cyborgs lult. En je hebt vrienden waarmee je vooraal over vrouwen, voetbal en soms over kinderen zevert. Maar wat als die tweede groep ’out of the bleu’ over cryptomunten begint te discussiëren?

Dan voel ik plots een soort verantwoordelijkheidszin opborrelen. Er wordt een soort professor in me wakker die graag wil dat iedereen weet waarover ie praat. Want plots had iedereen zijn zegje te doen over bitcoin, ethereum & co. “Je moet geen bitcoins kopen, maar ethereum, da’s een goeie investering.”; “Weg met de overheid, want je hebt dat niet meer nodig!”; “De overheid!? Je hebt zelfs geen enkele middle man meer nodig.”; “Maar is dat niet gevaarlijk, zo geen overheidscontrole?”; “Alsof ik ingewikkelde technologie beter ga vertrouwen dan mijn bank!En cryptomunten, die naam straalt nu niet bepaald veel transparantie uit!“ Halve waarheden, assumpties en veel enthousiasme waren de hoofdingrediënten van de geanimeerde discussie.

Maar dat doet er niet toe. Het belangrijkste is: begrippen als bitcoin, ethereum en blockchain zijn niet alleen meer weggelegd voor geeks en criminelen. Iedereen raakt geïnteresseerd in het effect van zulke nieuwe technologieën. En da’s machtig! Het wordt nu kwestie om daar zo juist en zo transparant mogelijk over te berichten. Wegkijken en denken: dat is veel te ingewikkeld, lukt niet meer.

Ik heb zelf een tijdje geleden een poging gedaan om te proberen uitleggen waarom blockchain van onze wereld een eerlijke plek kan - met de nadruk op kan - maken. Ook Rogier De Langhe boog zich over het fenomeen in zijn kernkabinet voor De Morgen. Dat de technologie serieus wordt genomen door de machtigen der aarde, bewijst deze fantastische productie van investeringsbank Goldman Sachs. Scroll er zeker eens door. Ook al lees je niets, je krijgt meteen een idee hebben waar de blockchain om gaat. Wie een idee wil hebben van de impact op onze samenleving, moet dit 10 minuten durende filmpje van The Future Thinkers maar eens checken.

 

 

 

Lees meer...

Schrijf je in op de wekelijkse mailings van Freek Evers.