Iedereen Robot - Liveblog

Live blog vanop het  #Etionforum2017

Dat Etion de Ghelamco Arena heeft verkozen om hun jaarlijks forum in te organiseren verheugt me pas als ik er aankom. Enerzijds omdat het altijd wijs is om KAA GENT in hoofdletters te lezen. Anderzijds omdat het voor vele van bezoekers de eerste keer is dat ze hier zijn. Welkom.

Iedereen Robot, zo heet het Etionforum dit jaar. Op het event verzamelen ondernemers en beslissingsnemers die geëngageerd ondernemen, dat is dan ook waar Etion voor staat. Bij een korte introductie van het panel worden deze onderwerpen aangekaart. Vandaag zullen we het hebben over de plaats van de mens en de machine in de zorg, over andere manier om de samenleving te organiseren in plaats van rond werk en dus over de opportuniteit om met behulp van technologie de economie en maatschappij te veranderen. Ik voel me alvast op mijn plaats. Net zoals Jeroen Lemaire, Wim Bijnens en Jochanan Eynikel, het panel om de 2 keynote speeches te kaderen. Ik vat de keynotes (heel) kort voor je samen.

Nell Watson

De eerste presentatieslide van dit forum toont een vette foto van een brein. Stilstaan bij Artificiële Intelligentie verplicht je ook stil te staan bij het begrip intelligentie. Aan het woord is Nell Watson, onderneemster die verbonden is aan de Singularity University. 

Als er één ding is dat ik weet over de SingularityU-clan, dan is het dat ze het woord tsunami graag gebruiken. Ook Nell gebruikt het in haar presentatie. Waarom is dat, vraag ik me af. Het is een superlatief om aan te tonen dat er iets aan het gebeuren is dat we voorheen niet kenden. Het woord Tsunami doet mij denken aan de beelden van de overstromingen in Japan in 2011. De beelden zijn zowel gruwelijk als intrigerend. Onder de ogen van de kijker (en dus ook cameraman) wordt alles weggespoeld. Het lijkt een revolutie in slow motion. Toch blijft de camera draaien. Ondertussen ben ik op youtube terecht gekomen. Oké, terug naar de talk...

Tsunamie dus, dat is waar Nell Watson op wijst in haar presentatie. Nieuwe data processen zorgen voor een paradigma wissel in computation terwijl we erop staan te kijken. Er komen manieren om ons te organiseren. Welke weten we niet zeker. Nell geeft een voorzet: The Machine Payable Web.

Om af te sluiten heeft Nell het over een nieuw project waar ze aan werkt: Machine Ethics. "We need to specify rules to help better understand how they can make the most of the situation".

Mark Coeckelbergh

Daarna is de Belg Mark Coeckelbergh aan de beurt. Een presentatie waar ik naar uit kijk. Dat deze filosoof in de catalogus van mijn tentoonstelling* (lang verhaal, zie onder) staat, zonder dat ik hem ooit ontmoette knaagt al een tijdje. Hij werkt namelijk aan de Universiteit van Wenen als Professor of Philosophy of Media and Technology. Zijn discours zit op de snijlijn van cultuur en technologie. Geen wonder dat hij een foto van Vincent Fournier gebruikt, waarvan het origineel in Hello, Robot te zien is. 

Vincent Fournier

Vincent Fournier

Mark introduceert zichzelf voor het publiek. Hij zegt als ethicus te willen begrijpen wat er gebeurt op gebied van techniek, om er dan kritisch naar te kunnen kijken. Hij vertelt een verhaal over ethiek met de kleine letter. Daar waar het ons gedrag beïnvloed. Na een kort overzicht van sectoren waarin technologie, automatisatie en AI zich manifesteren, wijst hij op enkele ethische concepten.

  1. Eén ervan is verantwoordelijkheid. De Verantwoordelijkheid wordt onder druk gezet door nieuwe autonome technologie zoals robots en platforms. Mensen die voorheen verantwoordelijkheid droegen worden buitenspel gezet.
  2. Een tweede begrip waar Coeckelbergh op wil wijzen is dat van de Morele afstand. Ik probeer samen te vatten: doordat de letterlijke afstand tussen de mens en machine vergroot, wordt de afstand tussen handeling en morele impact ook anders. 
IMG_8794.JPG

Eindelijk hoor ik een stem die wijst op het feit dat de maatschappelijke problemen te weinig door economen aangekaart worden. Begrijpelijk, de problemen bestaan vaak voor de technologie. Ze worden enerzijds scherpgesteld, maar ook soms vergeten door de Elon Musks van de wereld. 

Mark Coeckelbergh wil echter niet enkel na de feiten spreken. Wel integendeel. Hij vind dat ethici zoals hij proactief moeten kunnen zijn. Niet enkel reageren, maar anticiperen. Hetzelfde geldt voor beleidsmakers trouwens. Er is “een ethiek nodig die ook van onderop werkt”. Om af te sluiten doet hij een directe oproep aan alle bestuurders in de zaal om ethisch proactief te handelen. Benieuwd hoe zo iets overkomt op een dag als dit. 
 

Fredo De Smet

* Dit schrijf ik een dag later. 'Mijn tentoonstelling' is eigenlijk een co-productie tussen 3 musea en 4 curatoren. Een ambitieus project waar ik veel energie in stak (waardoor de uitspraak). Hello, Robot opent op 27 oktober 2017. Niet te missen als je van robots en de relatie technologie en maatschappij houdt!