Wie is Claire Tillekaerts?

Claire Tillekaerts is onze gast in Gent M #33. Sinds 2012 is ze CEO van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap dat als kerntaak heeft de export van Vlaamse bedrijven te stimuleren en buitenlandse investeringen naar Vlaanderen te trekken. Samen met haar exploreren we economische togetherness.

Claire Tillekaerts heeft haar opdracht als topvrouw van FIT opgenomen als die van een echte bruggenbouwer: iemand die hard en discreet werkt om verbinding te creëren tussen partijen die mekaar nog niet goed kennen. Haar eigen persoon plaatst ze daarbij liefst niet te veel in the picture. Liever laat ze de aandacht voor de bedrijven waarmee ze samenwerkt of voor de politici die de vele internationale handelsmissies begeleiden. Ze beseft als geen ander dat ze in die ontmoetingen en onderhandelingen uiterst discreet en voorzichtig te werk moet gaan, en dat er pas gevierd mag worden als de deal ook echt helemaal rond is. Ze kan dan ook furieus reageren in de pers als een politicus voor zijn beurt spreekt en een nakende deal op de helling zet.

Naast discreet is Tillekaerts ook een echte workaholic. Haar job komt op elk moment van de dag op de eerste plaats, ook ’s avonds en in het weekend. Werken doet ze van 7u ’s morgens tot 22u ’s avonds, daarna beantwoordt ze de berg email die ze elke dag krijgt als CEO. Haar echtgenoot, die ook een belangrijke internationale functie heeft en heel veel in het buitenland is, ziet ze amper. In een zeldzaam dubbelinterview vertelde ze dat het soms zo moeilijk is om een gaatje in de agenda’s te vinden voor wat privé-tijd, dat er niets anders op zit dan af te spreken in de lobby van een luchthaven ergens in het buitenland, in de verloren tijd tussen twee vluchten in.

Claire weet als geen ander wat de waarde - en misschien wel toekomst - van de Vlaamse economie is. Als ze er naar gevraagd wordt, praat ze met veel passie over de bedrijven die ze vertegenwoordigt, en dat zijn er veel. Ze is een heel boeiende persoonlijkheid die tegelijkertijd uiterst gedreven en geïnspireerd is, maar toch heel discreet is en alle aandacht mijdt. We hopen dan ook dat ze ons heel wat kan bijbrengen over de essentiële kenmerken van economische togetherness, en kijken er enorm naar uit om haar te ontmoeten op Gent M.

Wil je er graag bij zijn, dan kan je je hier gratis registreren!

Tot dan.

- Door Tim Roggeman (@timroggeman)