#activisme

 
Zou het kunnen? Een firmware update van de democratie? Een digitaal kiesplatform dat live updates geeft van de zeitgeist van de bevolking, waarin politieke representatie op een instant feedback-loop gebaseerd wordt en iedereen zich gegrond gelukkig voelt? 
 
 

Het is een utopie. Duidelijk. En daarom zo interessant. 

Bij GentM verspillen we graag tijd aan het denken of praten over utopieën. Omdat het ons helpt vragen te beantwoorden en initiatieven te ontdekken. De vraag in dit geval is: hoe kan technologie helpen de democratie gezonder te maken? Op basis van commons misschien? Op lokaal niveau? Buiten het huidige systeem om?

onderzoek: hashtag activisme

De democratie digitaliseren omwille van de technologie, dat is de bedoeling niet. Maar geef toe, wie stelt zich geen vragen bij de manier waarop onze stad of staat wordt bestuurd?

Wat in onze denktank begon als #heteindevandestaat, heet nu #activisme: een onderzoek naar alternatieven. We kijken naar lokale initiatieven op basis van commons, zoals het Rogier De Langhe beschreef op Het Einde van de EigendomWe analyseren de vreemde manifesten van MarK Zuckerberg. En we kijken naar Athene; op zoek naar de flatpack democracy. 

Via deze pagina blijf je op de hoogte van de plaatsen die we bezoeken, de voorbeelden die we onderzoeken. Verwacht je aan blogpost, live updates, open brainstorms, podcast en interviews en allerlei dingen die we nu zelf nog niet weten.

origins-of-modern-politics.ngsversion.1478280615074.adapt.1900.1.jpg