Back to All Events

Gent M #35 — Technologische Togetherness

  • Piratenboot Aquamuse 24 Kuiperskaai Gent, Vlaanderen, 9000 Belgium (map)

We beleven boeiende tijden. Zoals sociale media de manier waarop we communiceren heeft veranderd, beloven alweer nieuwe technologische evoluties onze manier van leven grondig door elkaar te schudden. De snelheid waarmee het Internet of Things, drones, 3D-printing en dergelijke de academische fase zijn ontgroeid en ons dagelijks leven binnensijpelen is vrij beangstigend maar tegelijk ongelooflijk spannend.

Maar kan iedereen wel volgen? Inzake security hollen het Internet of Things en andere technologische vernieuwingen zichzelf domweg voorbij, en ook het maatschappelijk en wettelijk kader loopt hopeloos achterop. Zo kun je bijvoorbeeld in de supermarkt om de hoek al een kant-en-klare drone kopen voor een zacht prijsje. Alleen: je mag er nog niet mee vliegen. Bovendien dreigt deze technologische revolutie een groot deel van de wereldbevolking te isoleren. De uitdaging bestaat erin het menselijk aspect een plaats te geven binnen deze nieuwe technologische werkelijkheid.

Het goede nieuws is dat menselijke interactie een schaars goed gaat worden. Het is het enige dat het verschil kan maken tussen gestandaardiseerde, geautomatiseerde systemen enerzijds en waardevolle, unieke ervaringen anderzijds. Alleen mogen we niet uit het oog verliezen dat we die klus op ons eentje niet zullen klaren. Meer dan ooit wordt samenwerken de sleutel tot succes. De passie, de energie die uit de co-creatie tussen een groep mensen kan ontstaan, zorgt ervoor dat we ons zullen blijven onderscheiden van om het even welke technologische evolutie.

Daarom nodigen we de man uit die ongeveer tien robots huisvest, maar toch nog de naam van zijn kinderen kent. Steven Van Belleghem weet als geen ander deze co-creatie te benoemen en te duiden. In zijn laatste boek “When Digital Becomes Human” beschrijft Steven glashelder hoe we via co-creatie aan geautomatiseerde systemen die o zo noodzakelijke menselijke toets kunnen geven. De ideale gast dus voor onze GentM #35. Misschien komt hij in levende lijve, misschien gewoon als hologram...

Door Diederik Decroix (@dArchief
In co-creatie met Sofie Verhalle (@lamazone) en Frank De Graeve (@fdgraeve).