High on "Robots. Work. Our Future"

Deze week was ik immers in Wenen voor de opening van ‘Hello, Robot’. De tentoonstelling is onderdeel van een stadsbreed festival: Vienna Biennale. Op de achterkant van het 150 pagina dikke programmaboek staat dit: ’The VIENNA BIENNALE 2017: Robots. Work. Our Future focuses on the potential of art, design and architecture to contribute to an environmentally and socially sustainable concept of the digital age that is also committed to a new humanism.’ Neh!

Read More

Op café met cryptomunten

Je hebt vrienden waarmee je over robots, algoritmes en cyborgs lult. En je hebt vrienden waarmee je vooraal over vrouwen, voetbal en soms over kinderen zevert. Maar wat als die tweede groep ’out of the bleu’ over cryptomunten begint te discussiëren?

Dan voel ik plots een soort verantwoordelijkheidszin opborrelen. Er wordt een soort professor in me wakker die graag wil dat iedereen weet waarover ie praat. Want plots had iedereen zijn zegje te doen over bitcoin, ethereum & co. 

Read More

De revolutie begint bij jezelf

Als mensen denken aan een revolutie dan denken ze vaak aan een gewelddadige ommekeer in de politieke toestand, een grootse maatschappelijke verandering waar een nog groter draagvlak voor nodig is.

Maar revoluties zijn meer dan dat, een revolutie kan iets klein zijn, een kleine verandering met grote gevolgen, een vlinder die beslist eens niet met zijn vleugels te flapperen, een Fredo die beslist eens een berichtje door te sturen over de oude bib.

Read More

Dossier: Het einde van de computer

Waarde parochianen, we zijn voor de derde keer samengekomen om afscheid te nemen. Na de eigendom en de huisarts stemt het ons droef ten moede om deze keer de computer ter aarde te moeten bestellen.

Niet de computer als tastbaar object maar de computer zoals wij het begrip nu kennen: een veredelde reken-en typemachine. Weg met die stoffige interface en welkom machine learning, smart cities, Internet of Things en artificiële intelligentie! 

Read More

Dossier: Het einde van de huisarts

Ook deze week moeten we helaas afscheid nemen van een ons welbekend begrip. We nemen deze keer eigenlijk zelfs afscheid van een volledige beroepsklasse, namelijk die van de huisarts. 

In alle sereniteit en waardigheid zeggen we vaarwel aan Mr Doktoor, ooit één van de allerbelangrijkste personen uit het dorp. We onderzoeken in het gesprek op het event en in dit dossier hoe het zover is kunnen komen, en hoe het nu in godsnaam verder moet.

Read More

Dossier: Het einde van de eigendom

In aanloop van een plechtige afscheidsdienst komen familieleden en vrienden samen om op gedempte toon, af en toe onderbroken door een bulderlach en een verloren traan, herinneringen op te halen aan de overledene.  Op precies die manier hebben wij ieder afscheid voorbereid. Om ook jou voor te bereiden op het afscheid van ons teergeliefde eigendom verzamelden we ceremoniemeesters, losse bedenkingen en al ons materiaal. 

Read More

Geen geld voor oorschelpen, wel voor dit

"25.000 Euro subsidies voor een podcast. Iets waar je letterlijk twee microfoons en een computer voor nodig hebt", dat is gewoon te veel volgens 3FM-dj Mark van der Molen. Thomas haalde zijn telraam boven en rekende de man van de traditionele, eveneens gesubsidieerde, radio voor hoeveel het zou kosten om een podcastserie van pakweg 10 afleveringen te maken.

Read More