Je bent superieur, want je vergeet

Deze blogpost komt uit de Revue van Freek Evers

Het gebeurt niet vaak, maar als de maan verkeerd staat, durf ik als eens een frustratietweet de wereld in te sturen. Gelukkig reageert daar niemand op en krijgt ook niemand de tweet later gesuggereerd onder ’Voor het geval je het gemist hebt’. Dat hoop ik toch.

Maar kijk, jullie krijgen ’m toch nog eens 👿 :

Oké. Ik ben mijn en jullie herinneringen op Facebook meer dan beu. What’s next?

Ik zou ’m nooit opnieuw sturen, frustro-tweeten is voor losers. Bovendien is ie ondertussen genomineerd voor de saaiste zin in jaren. Maar de frustratie is er nog steeds.

Iedereen kent het fenomeen toch? Je hebt met een aantal vrienden afgesproken voor een gezellige avond op café. Gezellig, tot er een malloot besluit om het gesprek op herinneringen te trekken waar nog niet de helft van het gezelschap over kan mee lachen. Meestal is de humor ook nogal van het ‘je-moest-erbij-geweest-zijn’-niveau. Wel, de ’On this day’ functie van Facebook doet niet anders. De meest inwisselbare foto’s worden plots voorgesteld als memorabele herinneringen en in vele gevallen worden die nog eens gedeeld ook.Zucht. Weg sfeer.

Tot je plots dit artikel leest: To improve AI, scientists may have to make it worse. Computers hebben de fenomenale eigenschappen om niets te vergeten. En dat is voor sommige zaken super handig, maar niet als je snel en veel wil bijleren. Wetenschappers hebben het zelfs over het fenomeen ’catastrophic forgetting. Als je een algoritme leert om gezichten van mensen te herkennen en nadien aanleert om gezichten van koeien te herkennen, zal het alle data van mensengezichten weggooien. 

En ja, het aantal koeien met een mensengezicht is zeldzaam, maar je voelt dat daar toch iets schort. Misschien kunnen de AI-experten die deze brief lezen bevattelijk uitleggen hoe dat precies komt?

Het komt er op neer dat wij als mens onbewust belangrijke zaken opslaan die we later in andere omstandigheden opnieuw kunnen toepassen. Computers of algoritmes kunnen dat niet. Hoe onze hersenen dat precies doen, is ook voor neurologen een raadsel. Dus de hersentrucjes op een algoritme toepassen zit er in de nabije toekomst nog niet in.

Ik onthoud vooral: wanneer ik nog eens iets vergeet, herinnert me dat eraan dat ik superieur ben aan gelijk welk algoritme. Als dat geen geruststelling is. 🤓

 

Lees meer...

Schrijf je in op de wekelijkse mailings van Freek Evers.