Drones, drones, overal drones

Deze blogpost komt uit de Revue van Stijn Vercamer

Ik zag drones tot voor kort als een soort van speeltje voor geeks en ook iets wat ze bij Amazon voor postpakketjes inzetten. En misschien ook wel als oorlogstuig. Maar vorig jaar had ik een gesprek met Alperen Unlü, die toen project manager was bij Mediahuis. Hij is bezig een brevet/licentie te halen om met drones te mogen vliegen. Niet simpel, want je moet bij wijze van spreken een heus vliegtuig kunnen besturen om een drone te besturen. Dat is een drempel, en de regels zijn bij ons nogal strikt. Snel evalueren en bijsturen is daar wel noodzakelijk.

Een inspectie-drone van Aetos onderzoekt een windmolen

Een inspectie-drone van Aetos onderzoekt een windmolen

Alperen wees me ook op een grote markt die ik niet had vermoed: inspectiedrones (zie bvb Aetos Drones). Er zou een achterstand zijn op het inspecteren van onze hoogspanningsmasten, iets wat veel sneller kan met een drone dan met een mens van vlees en bloed (die moeten dan enkel nog naar boven voor herstellingen). Hetzelfde geldt voor antennes, koeltorens, windmolens, flatgebouwen enz…

En toen ik op zoek ging naar wat info over drones in Vlaanderen, kwam ik bij Droneport in Sint-Truiden: op en rond het voormalige militair vliegveld van Brustem is daar een centrum voor drones aan het groeien: met testfaciliteiten en bedrijven als vliegtuigbouwer Sabca die er zich komen vestigen.

 
 

Lees meer...

 
 

Krijg elke woensdag een update van Stijn in je mailbox: