Live blog uit Athene: "To you, this is just a smartphone, to me it's my life."

Dit artikel is onderdeel van het onderzoek naar #activisme (link). 

Zondag

Avond: Synathina, hoe zelforganisaties te organiseren?

Er was een afspraak gepland met Vassilis van Synathina, een platform voor zelforganisaties in Athene. Via hun website kan je zien welke organisatie waar wat doen. Ze laten daarbij organisaties hun eigenheid, maar helpen hen om samen te werken en te versterken: 'we do not patronize, we empower'. Het is iets dat ons ook in Gent (M) bezighoudt. Hoe kan de overheid bottom-up initiatieven helpen, zonder het te stiefmoederlijk te behandelen?

Om het weekend af te sluiten ging het team kijken naar een voetbalmatch tussen dakloze jongeren en Erasmus-studenten. Wim nam er ook op met zijn 360 video camera voor de VR reportage. Bij toeval figureerden ze zelf in een reportage over mensen die Athene bezoeken. #funny. 

Tijd om naar huis te gaan. Back to life. De jobs roepen. Net als de massa video- en audiomateriaal. Meer volgt sowieso!

 

Vooravond: Ithaca Laundry

Vier wasmachines, dat vind je in de bestelwagen van Ithaca Laundry. Een food truck, maar dan om kleren te wassen van daklozen. In de camionette werden al 970 waskes gedaan. Via dit, alweer bottom-up, initiatief werden al 900 mensen geholpen. We spraken er met Thrasos en Eirini. Jonge Atheners, zoals de meeste en allebei vrijwilliger. Thrasos vertelt dat hij vooral blij is dat hij iets kan doen.

Somebody has to care about all these homeless people.
— Thrasos

Namiddag: lunch aan zee

Het is even stil aan het Athene front. Het viertal heeft de auto genomen naar de kust. Stijn ruilt de Gent M instagram in voor die van zichzelf. De journalistieke en dystopische beelden worden via de GentM account gdeeld. Het mooie uitzicht op het strand of lekkere eten op zijn persoonlijk profiel. Ook dat is Athene. En ook dat zijn social media. (nvdr)

 

Middag: opname How Life Works

Even een studio geïnstalleerd in het appartement voor de opname van een podcast. 

Voormiddag: van Exarcheia naar de Akropolis

De ploeg trekt deze ochtend naar de Akropolis, alwaar hun gids Michalis krantjes verkoopt. Het levert een mooi beeld op voor de virtual reality documentaire. Het verschil tussen het toeristische centrum en de Exarcheia is absurd, stuurt Stijn via whatsapp.

Ochtend: bloggen

"Vanmorgen vroeg op," bericht Rogier De Langhe "wat doet een filosoof dan anders dan een tekstje plegen? Mij leek het wel eens belangrijk om aan het gent m publiek uit te leggen wat zon daklozenkrant in godsnaam te maken heeft met hun leven, technologie en de commons." Lees het gastblog van Rogier hier.

 

Zaterdag

Namiddag: Filosoferen onder de Akropolis.

Na de indrukwekkende ontmoetingen tijdens het eerste deel van de dag wandelen onze reporters in de richting van de Akropolis. De omgeving zet aan tot gedachten en gesprekken over politiek. Alhoewel huisfilosoof Rogier De Langhe nooit verlegen is om een utopische uitspraak te lanceren.

De connectiviteit is beperkt in Athene, waardoor er maar af en toe korte updates doorkomen. Zoals dit videofragment. Benieuwd naar de echte footage.

Middag: de Hoofdredacteur van Shedia magazine

Chris Alefantis, hoofdredacteur van Shedia over wat daklozen belangrijk vinden: a sense of belonging, solidarity, respect, love, and then maybe money. Het werd ook allemaal opgenomen in betere kwaliteit, maar hier alvast een snelle shot vanop de iPhone.

Voormiddag: Shedia Invisible Tour

Hendrik Van Poele reist vaak naar Griekeland en is dus Athene-kenner. Hij sprak over de daklozenkrant Shedia.

Je kan alle video's bekijken in deze youtube playlist. 

"Shedia is interessant omdat dakloosheid een relatief nieuw fenomeen is voor de Grieken" vertelde hij. "Opeens verliezen mensen hun huis, waar dat altijd het fundament van de familie is geweest. Athene heeft hier als grootste stad met vier miljoen van de tien miljoen Grieken het meeste last van. Maar door de nieuwheid zoeken de Grieken ook nieuwe wegen en Shedia is daar een voorbeeld van. In plaats van een ranzig daklozenkrantje publiceren ze een glossy maandelijks magazine, het derde best verkopende in Griekenland. Daar komt daklozenvoetbal bij, dat internationaal vertakt is, maar ook ineens daklozenbasket en petanque.


Ze organiseren ook "daklozenwandeling" op zaterdag, eens in de maand in het Engels, waar je ook ontdekt hoe de stad en de kerk en internationale ngo's met het nieuwe fenomeen omgaan. Soms hetzelfde als wij, maar vaak anders." laat Hendrik weten. 

En dat is wat onze crew nu aan het doen is. In aanloop van de reis brachten we een bezoekje aan Hendrik. Via deze link kun je een korte getuigenis horen van hem. 

Ochtend: Virtual Reality?

"Dit is het eerste wat ik zag toen ik deze ochtend uit het raam keek", laat Rogier De Langhe weten in een berichtje. "Het is heel ambigu, enerzijds overal mensen in die in vuilbakken duiken, maar anderzijds ook de vrijheid van bijvoorbeeld op het plein hier s avonds een groot kampvuur aan te leggen."

Het klinkt als de finale van een boek Joost Vandecasteele. Om die sfeer te kunnen grijpen besloot Wim Forceville een virtual reality reportage te maken in Athene. Hij telefooneerde voor de reis met de dakloze gids Michalis om te vragen of hij hierin wou meewerken. Het vraagt iets meer werk, maar zal dubbel zo interessant zijn voor de thuisblijvers.

De eerste indruk.

Net aangekomen in Athene rijdt de groep naar hun Airbnb in Athene. De wegens liggen er verlaten bij. Zo lijkt het toch. Op een plein wordt een kampvuur gemaakt. Die avond treffen ze de universiteit, een soort vrijhaven waar de politie niet binnen mag.