Pedro De Bruyckere over het disruptief effect van onderwijs

Pedro De Bruyckere is op de eerste plaats vader, en op de tweede plaats leerkracht/gitarist. In deze podcast spreken we hem als leerkracht en wetenschapper. Niet zomaar eentje, want The Guardian plaatste zijn boek over onderwijsmythes in hun top-10 van boeken die iedere leraar zouden moeten lezen. In de eerste minuten legt hij trouwens uit hoe dat boek er kwam door GentM! 

Luister naar de podcast via itunes

Digital Natives

Deze zomer kwam er nog wat aandacht bovenop. Dat ging zo: "Digital Natives bestaan niet volgens onderzoek dat we deden. Dat bleek al uit eerder onderzoek, en werd nog eens bevestigd. Niet zo groot nieuws, dacht ik. Tot het in het Editorial van Nature kwam, toch zowat het summum voor een wetenschapper." Over die al-dan-niet-bestaande digital natives gaat het uiteraard. Maar ook over zin en onzin van gepersonaliseerd leren, van technologie op school, en van kinderen laten programmeren. En over het belang van mediawijsheid, leren over het oude Rome en de factor 'Mens' in het onderwijs. 

Hoop

Tussen de lijnen door voel je een grote waardering voor het onderwijs, en nog meer voor de leerkrachten. Pedro geeft hen goede hoop: "een robot zal de leerkrachten nog zo gauw niet vervangen. Ze zullen wellicht nog het langst van al meegaan!" We wensen er hen en hun leerlingen allemaal een hoopgevende start van het nieuwe schooljaar mee!

pedrodb.jpg

Deze podcast-aflevering werd opgenomen in NEST, de tijdelijke invulling van de 'oude bib' op de Zuid in Gent. Wil je er zelf ook iets organiseren, of heb je andere vragen, contacteer hen gerust!