Op bezoek bij Dokter CEO Wim Van Renterghem

De negende aflevering van How Life Works is de meest steriele tot nu toe. Letterlijk dan. Wim Van Renterghem en zijn productiehuis mediAVentures hebben zich namelijk gespecialiseerd in het capteren en live streamen van operaties. Tegelijkertijd is Wim praktiserend huisarts: “Het is vrij zelden dat ik mijn verhaal kan vertellen met aandacht voor beide aspecten. In principe zijn er geen overlappingen tussen beide, maar aan de andere kant zijn er zeker heel wat.”

Wim zal aan het einde van het interview zelf vaststellen dat het gesprek andere terreinen verkent dan waar hij oorspronkelijk op had geanticipeerd. Dat maakt het des te boeiender. Toch?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op twitter/facebook/iTunes of schrijf je in op de mailing


Wie is Wim Van Rentherghem? 

Freek Evers: Kijk, bij het puzzelen aan dit inleidend stuk heb ik Wim Van Renterghem op verschillende manieren geïntroduceerd. 

DE EERSTE KEER probeerde ik het op de meest voor de hand liggende manier, als een man van uitersten. Een man die zich met zijn bedrijf MediAVentures in de eerste plaats voortbeweegt in een wereld vol spitstechnologie, zowel op het vlak van de vernieuwende operaties die hij filmt als op het vlak van de technologie die hij zelf gebruikt om die opnames tot stand te brengen. Hoe kan je anders enthousiast worden over dark fiber:

Het andere uiterste is dat hij het contact met zijn patiënten niet wil verliezen. Veel kan hij nochtans niet aanvangen met wat hij opsteekt tijdens die internationale live congressen: “Je wordt er geconfronteerd met niche geneeskunde, van alle patiënten die ik in de afgelopen 25 als huisarts over de vloer heb gehad, is er misschien één die geholpen zou kunnen worden met die nieuwe methode of technologie.”

Het contrast tussen beiden is de onuitputtelijke energiebron die ervoor zorgt dat Wim de wereld blijft rondreizen én zijn patiënten niet in de steek laat.

Wil je meer weten over MediAVentures, check it out: http://www.mediaventures.be/about

BIJ DE TWEEDE POGING gaf ik meteen een van de frappantste stukken van deze episode weg. Ik ken Fredo zelf nog niet echt. Wie Gent M en de podcasts volgt, weet wel dat hij altijd een antwoord klaar heeft. Wim is de man die Fredo even met een mond vol tanden zet. Een nietszeggende clickbait van jewelste. Not done, dus.

IK BESLUIT UITEINDELIJK mijn notities aan de kant te gooien en nog eens naar de opname te luisteren. Het lijkt haast een bijbels verhaal op deze manier, maar de derde introductie is de goede. Wim gelooft in de toekomst van technologie. “Wie kiest voor moderne technologie zet daarom niet meteen zijn menselijkheid op het spel”, meent Wim.

Het coole is dat hij leeft naar die overtuiging. De jaren op de teller zorgen ervoor dat Wim tegenwoordig moet brillen. Toch denkt hij er niet aan om zijn ogen te laten laseren. “Ik ben ervan overtuigd dat er binnen mijn leven nog bionische lenzen op de markt komen die zullen meewerken wanneer ik ver of dicht wil kijken. Bovendien zal het contrast beter zijn dan mijn eigen ogen ooit zelf konden verwerken.

Hij kijkt uiteraard verder dan zijn eigen lichaam. “Je ziet dat nieuwe technologieën ons sociaal weefsel veranderen. We gaan op een heel andere manier met elkaar om sinds Twitter en Facebook hun intrede deden.” Wat betekent dat voor de relatie dokter, patiënt? Mogen zij met elkaar bevriend zijn op Facebook?

Of zal dokter Google ervoor zorgen dat het begrip anamnese in onbruik geraakt? Zullen huisartsen daardoor in de toekomst meer tijd kunnen maken voor het sociale facet? De arts als gids. Niet onbelangrijk als je weet dat naar Wims ervaring zeventig procent van de patiënten die bij de huisarts langsgaan last hebben van psychosomatische klachten, klachten die zichzelf oplossen.

Na deze aflevering ben ik alleszins anders naar de grafiekjes en aanmoedigingsmails van mijn Fitbit beginnen kijken. Aanvankelijk beschouwde ik het als een leuk gadget, plezant om vrienden wat te challengen: om ter meest stappen in het weekend. Spannend! Een tip: uitgaan is de beste manier om zo’n uitdaging te winnen. Tenzij je vrienden hebt die de Ardennen in trekken.

Maar ik besef nu pas dat het meer is dan dat. De Fitbit registreert bijvoorbeeld mijn hartslag. Wanneer ik in de nabije toekomst naar de dokter ga, zal die mijn hartslag niet meer moeten meten. Ik kan het hem meteen tonen en erbij vertellen wat mijn gemiddelde hartslag in rust is. Wanneer mijn vriendin vraagt hoe ik geslapen heb, ga ik niet meer af op mijn gevoel. Ik check hoeveel keer ik rusteloos ben geweest volgens die armband. Mijn antwoord is afhankelijk van de statistieken.

De vraag die dan meteen opdoemt en ook heel even door Wim wordt aangeraakt: wie kan er nog met die data aan de slag en welke goede of slechte bedoeling hebben derde partijen daarmee? Dat lijkt me iets voor een volgende How Life Works.

 

In 2030 beschikken we over 1 miljoen keer meer medische gegevens dan vandaag

Wim en Fredo hebben het in deze aflevering over de invloed van raw data op onze geneeskundige toekomst. Het volgende artikel - in het Frans - vat volgens Wim perfect de uitdagingen samen. Lees hier het artikel "Les révolutionnaires de la Silicon Valley vont balayer le corps médical".

 

Da Vinci robot, een alomtegenwoordige tool in Vlaamse ziekenhuizen.

Mocht Wim ooit aan zijn prostaat moeten geopereerd worden – we wensen het hem voor alle duidelijkheid niet toe – dan verkiest hij sowieso de Da Vinci robot boven de dikke vingers van een chirurg. Hij is naar eigen zeggen nogal gesteld op zijn erectieweefsel. Al moet Wim toegeven: eigenlijk is dit geen robot, maar een tool. Alle handelingen worden door een chirurg georkestreerd.

Hier zie je een promofilmpje van de Da Vinci robot.

Mensen zijn varkens

Je moet George Orwell niet gelezen hebben om het daarmee eens te zijn. In de toekomst zal die stelling trouwens helemaal niet meer te ontkennen zijn. Wim vertelt in deze aflevering hoe we in de toekomst varkensharten met het juiste DNA zullen gebruiken voor harttransplantaties. Dit stuk van MIT Technology Review vertelt hoe ver het daar precies mee staat.