How Life Works met Bart De Waele (+bonus)

Voor How Life Works vijf nodigden we Bart De Waele uit voor een slimme denkoefening: waar staan we over tien jaar en hoe zijn we daar geraakt? 

Of we een antwoord op die vraag gekregen hebben, laten we nog even in het midden, maar het werd alvast een geanimeerd gesprek over onderwijs, taal, kunst, coder dojo's, het voorspellen van de toekomst, wat het vraagt om mens te zijn en hoe een slimme thermostaat je knie kan breken. Oh ja, en over websites voor bordelen. 


Bart De Waele

Bart De Waele & Fredo De Smet in de REC opnamestudio

Bart De Waele & Fredo De Smet in de REC opnamestudio

Je hebt dan samen met een groep vrienden (en collega's - Fredo dixit) een radioprogramma waar je een uur - en vaak ook nog veel langer- praat met een centrale gast, en dan kom je weken later tot de vaststelling dat je alweer antwoord moet geven op de vraag wie die gast was. Terwijl je het ook even had kunnen vragen, monteren en hier netjes onder de titel plakken.  Wie ben jij infeite Bart De Waele?

Nu wil het toeval dat die vraag één van de meest interessante vragen is die je in het relatief kleine wereldje van all things digital kan stellen. De naam Bart De Waele of 'Netlash' brengt allerlei meningen, vooroordelen, geruchten en onverholen bewondering boven. Bart is het gezicht van een succesvol digital agency (Wijs) , de bezieler van het Online Trendrapport , selfmade man, uitgesproken early adopter, liefhebber van goed leven, adviseur en mede-oprichter van meer bedrijven dan een doorsnee sterveling kan behappen, de man van Gudrun, gedreven spreker en overall slimme vent.

De realiteit is zowel diamant als modder
— Bart De Waele

Bart is erg aanwezig maar ook een enigma dat zelden het achterste van zijn tong laat zien. Kortom, een ideale gast voor ons radioprogramma. Wie anders kan je vragen antwoorden te verzinnen over onze toekomst in een wereld vol technologie? 

- - UPDATE - -

Zo een opname van How Life Works duurt natuurlijk langer dan een half uurtje. Er wordt geknipt en gemonteerd. Maar soms zijn de darlings die je killed te interessant om achter te houden. In dit geval een fragment waarin Bart meer vertelt over zijn rol als CEO, hoe hij en zijn team Wijs organiseren en waarom we kinderen niet moeten leren programmeren. 


Programmeren is het nieuwe zwemmen

Net als in de vorige episodes staan we in de vijfde aflevering van How Life Works even stil bij technologie en wat die doet met ons leven. Hoe heeft technologie ons leven veranderd? Heeft technologie ons gevormd tot wie we nu zijn? Moet de volgende generatie zich nog zorgen maken over rijlessen? Veel vragen, waar we met How Life Works een antwoord op willen vormen. En toch komen er na elke radioshow nieuwe vragen en bedenkingen bij. 
Sinds begin 2015 werkt Justine Rouckhout mee aan Gent M en ze voelde zich aangesproken om haar gedachten over het gesprek met Bart even neer te schrijven:


Kinderen moeten van kleins af aan leren programmeren, iets wat ik in 2015 regelmatig zag terug komen in de media. Het waren onder andere Giovanni Samaey (docent aan de KULeuven) en Jacques Van Remortel (jarenlang hoofd van het researchcentrum telecombedrijf Alcatel) die ervoor pleitten in dit opiniestuk. Elk kind moet volgens hen ICT-waardig zijn. Ze moeten niet alleen kunnen omgaan met een computer, maar echt probleemoplossend denken aan de hand van computers. 

Uit HLW05 blijkt dat Bart het daar absoluut niet met eens is: 
“Waarom moeten we onze kinderen net datgene leren wat zo gemakkelijk geautomatiseerd kan worden?” Wat we hen wél moeten leren is wat een mens uniek en onvervangbaar maakt: emotie, empathie, kunst, … . 

Ik vond dat herkenbaar. Op het moment dat het nieuws in de media kwam, dacht ik eerst: ja natuurlijk. We moeten kinderen veel vroeger met programmeren confronteren. De markt vraagt nu eenmaal naar die en heel wat andere technische vaardigheden. 
Maar is dat echt topprioriteit? Is het niet belangrijker dat we aan kinderen en jongeren leren hoe ze moeten omgaan in het verkeer? Als zwakke weggebruiker dan. En hoe ze ermee moeten omgaan als hun kleine zus of oma van de trap valt. EHBO is iets wat voor mij hoger op de lijst staat dan programmeren. 

Daarbij komt inderdaad het feit dat programmeren iets is wat heel gemakkelijk geautomatiseerd kan worden. En het is iets wat zo snel verandert en evolueert, dat het onderwijs er gewoon niet snel genoeg op kan inspelen. 
Als jongeren de dag van vandaag écht willen weten hoe iets technisch in elkaar zit of als ze daar nieuwsgierig naar zijn, dan vinden ze het antwoord toch via Google of YouTube?

Veel om over te discussiëren. Geen debat dat in één nacht rond zal raken. En hoe het nu verder gaat? Of technologie ons leven nog meer zal veranderen? Een vraag waar we met deze talk een antwoord op wilden. Maar niemand kan de toekomst voorspellen, ook Bart niet. Of toch, dat beweerde hij. Ik denk van wel. Hij kan op zijn minst een voorstelling maken van hoe de toekomst er kan uitzien. Bij Wijs heeft Bart met het jaarlijkse trendrapport al heel wat trends bestudeerd. Op congressen vertelt hij altijd fantastische verhalen over hoe zijn huis één groot technologisch snufje is. Hij zag heel wat trends komen en gaan, waardoor hij best wel kan inschatten hoe deze in de toekomst verder zullen evolueren. En vooral: hoe de industrie zich aan die trends kan aanpassen. 

-Justine Rouckhout