How Life Works met Sofie Verhalle

In de eerste aflevering van How Life Works bevinden we ons samen met Sofie Verhalle in een kleine koffiebar op de luchthaven van Addis Abeba. Tot haar verbazing blijkt ze voor een aantal uren van haar wereld afgesloten en rest haar weinig anders dan mensen kijken. Een gesprek met Sofie over boeken, concentratie, wat ze gemeen heeft met Giorgio Moroder,  ambitie en hoe een tussenlanding op een luchthaven in Oost-Afrika je kijk op de wereld kan veranderen. 


Wie is Sofie Verhalle?

In de studio van Rec radiocentrum.

In de studio van Rec radiocentrum.

@lamazone, ook wel gekend als Sofie Verhalle is, naast de eerste gaste van How Life Works, een 39-jarige vrouw met micro-ambities - what's in a name - die is opgegroeid in het Brugge en het Wallonië van voor het digitale tijdperk. Als managing partner van Talking Heads, een Gents bedrijf dat social media trajecten uitwerkt met een focus op de publieke sector, is de online wereld haar natuurlijke habitat en haar iPhone haar rechterhand.

Professioneel wordt ze omschreven als een vrouw met passie voor web, sociale media en taal, maar die passie is herkenbaar in alles wat ze doet. 

Ik heb het moeilijk gehad om te kunnen plaatsen wat ik allemaal al gedaan heb. “Heb ik al iets verwezelijkt?”
— Sofie Verhalle

Living fast weerspiegelt zich in haar hobbies waarin ze deze, eenmaal onder de knie, inruilt voor iets nieuws. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze zelf aangeeft moeilijk voor de long haul te kunnen gaan, 1m53 groot en luid of niet.

v.l.n.r.: Fredo De Smet en Sofie Verhalle

v.l.n.r.: Fredo De Smet en Sofie Verhalle

Hoewel ze expert is in haar domein en een vat vol inspiratie voor velen, speelt bij haar de vraag: Wat heb ik nu al verwezenlijkt en wat ga ik achterlaten? Iets wat een bepaalde onrust in haar oproept en een drang geeft om nog straffer te zijn dan ze vandaag is.

Sofie 100% aanwezig hebben, is, zo geeft ze eerlijk toe, moeilijk maar we zijn we erin geslaagd Sofie te strikken voor een ongelooflijk aanwezig én boeiend gesprek in How Life Works. Concentratie en focus vinden is een grote uitdaging voor Sofie. Ze schreef een blogpost over de nood voor het uitschakelen van notificaties: Nofomo. Herkenbaar? Sofie is niet de enigste de strijd met de online druk. Ernst-Jan Pfauth, Gent M gast in 2014, schreef er een artikel over: Je hebt het druk-wat daaraan te doen.

De druk komt bij Sofie niet enkel door het internet, maar ook door haarzelf. In How Life Works beschrijft ze haar vele hobbies en onafgewerkte ambities. Sofie is een dame met vele ambities. Belangrijk hierin was de speech van Tim Minchin uit 2013. Voor zowel Sofie als Fredo was deze toespraak van Tim Minchin een moment van herkenning. Tim geeft 9 tips aan studenten voor ze afstuderen. Ze zijn stuk voor stuk boeiend en actueel. Hij begint met: You don't need to have have a dream. Dé zin Sofie's aandacht trok is  "Be micro-ambitious. Put your head down and work with pride on whatever is in front of you."

 

Gedachten over ambitie

Omdat we bij Gent M gek zijn op vragen en bevragen geven we graag de vragen mee die mensen zich stelden toen ze de radioshow beluisterden. Deze keer voelde Christophe Lagast zich erg aangesproken door het deel van het gesprek waar Sofie en Fredo het hebben over ambitie. Hij  staat even stil bij wat dat voor hem betekent: 


Ambitie, ik ben er niet uit of ik het een mooi woord vind of niet. In de betekenis van ‘goesting’ vind ik het kloppen, in de betekenis van een job met een mooie titel en een dikke pre, nèh..

Do you like or do you lack ambition?

Ambitie wordt teveel herleid tot de uiterlijke pracht en praal die het in sommige gevallen teweeg brengt. Ambitie heeft teveel een ‘economische’ stempel gekregen terwijl het zoveel meer omvat. Ambitie gaat over passie, over durven vallen en terug opstaan, over die tomeloze energie die je doet verder gaan dan wat je dacht ooit te kunnen.

Sofie Verhalle, die binnenkort de eerste radioshow van Gent M – How Life Works – opent, geeft aan dat zij niet per se 1 grote ambitie heeft, maar micro-ambities.

Iets waarin ik me zo hard herkende. Ambitie is niet noodzakelijk te herleiden tot dat ene zaligmakende.

Ambitie, hoe meer ik het woord hoor, hoe meer ik het haat. Goesting, klinkt beter, maar hoe zeg je dan dat je meerdere goestings hebt? Of is het goestingen?

— Christophe Lagast


Dit was de eerste episode van How Life Works. Ja voor Gent M is dit allemaal deel van de radio show. Sofie stuurde na de opname nog deze foto door. Onder de schermen kan je nog net zien dat het een African Proverb is...