Dossier: Het einde van de eigendom

Het einde van de eigendom 

Het einde van de eigendom 

In aanloop van een plechtige afscheidsdienst komen familieleden en vrienden samen om op gedempte toon, af en toe onderbroken door een bulderlach en een verloren traan, herinneringen op te halen aan de overledene. Bij dat soort gelegenheden denkt iedereen grondig na over de mooie en minder mooie momenten en zijn de 'oh weet je dat nog die keers' niet van de lucht. 

Op precies die manier hebben wij ieder afscheid voorbereid. Lijstjes met favoriete nummers, wilde filosofische intermezzo's, filmpjes en straffe uitspraken. Bij ons ging dat via Slack, mails en vergaderingen. Om ook jou voor te bereiden op het afscheid van ons teergeliefde eigendom verzamelden we ceremoniemeesters, losse bedenkingen en al ons materiaal. 

Deze uitvaart is afgelopen. Je kon er niet bij zijn? Er is een dossier (dat lees je nu), een mening, een verhaal bij Canvas en een podcast. Alsof je er zelf bij was. 

 


Lieven D'hont

Rogier De Langhe 

Rogier Delanghe

Rogier Delanghe

Bij de Universiteit Gent denkt economiefilosoof Rogier De Langhe na over de impact van technologie op onze maatschappij. Hij is geboeid door de opkomende deeleconomie, burgerparticipatie, peer-to-peer economie en de zin en onzin van het basisinkomen. Elke maand nodigt hij tijdens een Assembly of the Commons in Gent een centrale gast uit om over die thema's te praten. In De Morgen, De Tijd en Knack beantwoordt hij vragen als ' Waarom werken we onszelf te pletter?' en 'kan de deeleconomie ons redden van de ratrace''?

Lieven D'hont (onder voorbehoud)

Lieven D'hont (onder voorbehoud)

De nobele missie van Lieven D'hont is om de wereld van haar koopwoede te verlossen en de bijhorende verzameling grasmaaiers, babyspullen en kartelzagen die stof vergaren op menig zolder. Hij zet mensen aan tot delen als medeoprichter van het Belgische Peerby/WijDelen en Op Wielekes. Samen met de andere bezielers van Peerby/WijDelen werd hij uitgeroepen tot radicale vernieuwer. Intussen probeert hij, onder meer door ook bedrijven te inspireren, een verdienmodel uit de grond te stampen voor het deelplatform. Volgens Lieven staan we aan het begin van een tijd waarin het veel belangrijker wordt om spullen even te kunnen gebruiken dan ze te bezitten. 


In Memoriam: de eigendom 

Oej GentM Valt in herhaling!

We hadden het eigenlijk moeten zien aankomen. We zagen de eigendom al een tijdje aftakelen. Exact tien talks geleden stelden we het voorbestaan van eigendom al in vraag met Alexander Klöpping en Marten Blankenstijlen, de oprichters van Blendle. Om het onze gasten zo ongemakkelijk mogelijk te maken, zetten we hen tegenover iemand die ze nog nooit gezien hadden, voor de camera, met een microfoon onder de neus. Dat leverde pareltjes aan filosofische inzichten op over de eigendom. In de video kan je ook nog een stukje meepikken van een gesprek met de twee Blendle-bezielers. 


Rijk geworden van de deeleconomie...euh. Rijk als in kapitalistisch, of rijk op andere vlakken?
— Olivier op Slack

Het einde van de deeleconomie

Dirk Holemans van de denktank Oikos roept in Knack het nakende einde van de deeleconomie uit voor die goed en wel in leven werd geroepen. De dader: geldzucht in Silicon Valley, de zucht naar eigendom. Kunnen wij daar iets tegen doen? 'Wat houdt er ons tegen om de kracht van internet te gebruiken om zelf eigen alternatieven te ontwikkelen?', vraagt Dirk zich af. Lees het artikel: De digitale netwerken die het nieuwe kostbare weefsel vormen, blijken enkel opgezet om geld op te brengen voor hun eigenaars. 


Offline tip in een digitaal tijdperk

Ook Gentm-ers lezen nog boeken van het papieren soort. Dit is morgen van Thomas Decreus en Christophe Callewaert bevat volgens Stijn op Slack 'een van de beste toelichtingen over het begrip commons' die hij ooit las. Een utopisch en politiek boek over durven dromen van een beter toekomst waar bezit, grenzen en ongelijkheid verleden tijd zijn. 

Dit is morgen

Airbnb stopt de New Yorkse creativiteit

Een van onze podcasthelden, Benjamin Walker, stelt met slepende stem vast dat in 2008 niet de crisis zijn stad veranderde, maar de opkomst van de populaire telg uit de sharing economy familie: Airbnb. Wat is de impact van de deelverhuur eigenlijk? Zuigt het naast eigendom ook buurtgevoel en creativiteit uit de stad ? Hieronder kan je luisteren naar aflevering één van de reeks New York after Rent.  Luister zeker ook naar de tweede en de derde


Waarom moeten jongeren niet weten van eigendom?

Ja, waarom eigenlijk? De jongere generatie koopt minder blitse auto's en vindt huisje-tuintje-grasmaaier-klopboor niet meer van deze tijd. 'Het is de crisis, madam, meneer', hoor ik je denken. Maar zou het kunnen dat ons waardepatroon veranderd is. Het magazine Bright Side doet een gooi naar mogelijke verklaringen

 

Claimen wij, burgers, de deeleconomie stilaan terug ?

Het kwam meermaals terug op onze Slack: hebben we -in ons enthousiasme om de eigendom ten grave te dragen - de deeleconomie uit het oog verloren en overgelaten aan bedrijven die enkel uit zijn op miljoen verdienen ten koste van ons welzijn? De Standaard stelde ons gerust. Er waren nog nooit zoveel burgercollectieven in Vlaanderen. We richten en masse gemeenschappelijke boerderijen, energiecoöperaties en repair cafées op. 

Als ‘sharing is caring’, ‘sharing is kassa kassa’ wordt. Airbnb heeft, net als Uber, minder uitstaans met de ware deeleconomie dan met liberaal-kapitalisme.“
— Sofie op Facebook

Het lieflijke Amsterdam wordt stilaan onbetaalbaar

In 'Een luchtbedje met ontbijt' onderzoekt journaliste Floor Milikowski onder meer de invloed van Airbnb op de Amsterdamse huurprijzen. De stad kreunt intussen onder de vakantieverhuurders. Moet de overheid ingrijpen en deelinitiatieven reguleren? En wie zijn die mensen van Airbnb eigenlijk. Een magistrale longread op De Groene Amsterdammer die je aan het denken zet.  


Slapend rijk

De reportage van Tegenlicht borduurt verder op de longread hierboven uit de Groene Amsterdammer. Naar aanleiding van het onderzoek van Floor Milikowski zoeken ze achter de gevels van de Amsterdamse huizen naar wat de kamerverhuurders drijft. De aflevering maakte iets los bij onze noorderburen. Ook oude bekende en Blendle-oprichter Alexander Klöpping slaapt sindsdien in een klassieke hotelkamer.