6 nieuwe GentM talks (& drinks!) over robots

Het begon met Bram 

- door Tim Roggeman

Het begon allemaal met Bram en dat ene gesprek op de VUB. Fredo had anderhalf jaar geleden namelijk een afspraak gemaakt met Bram Vanderborght, professor robotica aan de VUB. Het doel was het opnemen van een nieuwe aflevering van onze podcastreeks “How Life Works”, over werken en leven met robots. Getriggerd door het onderwerp trokken Thomas, Fredo en ik een middagje naar Brussel.

bram vdb 2.jpeg

Zoals het hoort bij GentM werd het een licht chaotische, maar ongelooflijk boeiende dag. De SD-kaartjes bleken vol te zijn, de batterijen van de recorder plat, en de microfoonstatieven veel te groot. Maar gelukkig was er dus dat gesprek met Bram, dat we toch quasi volledig konden opnemen. Bram had het over de technische mogelijkheden en de evolutie van de technologie, maar bleek toch in belangrijke mate bezig te zijn met de relatie tussen mens en robot. …

Terwijl op dat moment in de media hoofdzakelijk berichten verschenen over robots die massaal ons werk zouden afnemen, sprak Bram over samenwerking en interactie tussen robot en mens, tussen mens en machine. Bram had het over exoskeletons, die mensen met lichamelijke beperkingen helpen bij complexe taken. Hij sprak over robots die het zware hef- en tilwerk overnemen van de arbeider in de fabriek, om die arbeider te ondersteunen bij zijn werk. Wat het verhaal nog sterker maakte, was dat Bram niet zomaar vertelde over een wetenschappelijk onderzoek of eventuele toekomstige mogelijkheden, maar dat de technieken al proefdraaiden in echte fabrieken, ondermeer in Audi Vorst.

bram vdb.jpeg

Het gesprek werd een echte eye-opener. Ineens werden de doemverhalen over robots die enkel maar ons werk komen afpakken, vervangen door cases waar robots en mensen samenwerken. Technologie zal ons in staat stellen taken uit te voeren die we nooit alleen zullen aankunnen. Er ging een wereld van mogelijkheden en droombeelden open voor ons. Zelfs het basisinkomen bleek minder utopisch te zijn dan gedacht: dankzij doorgedreven robotisering kunnen we ons leven in de toekomst misschien toch (deels) als luilekkerland organiseren!

Sinds die dag is het thema blijven nazinderen en keert het geregeld terug. Traag maar zeker sijpelde het door in de podcasts, blogs en events van GentM die er op volgden. De robot-thematiek raakte verweven met allerlei andere onderwerpen, en trok zich traag maar zeker los van de pure like-it-or-not discussie. Er was eindelijk tijd en ruimte voor nuance, de doemdenkers kregen lik op stuk.

Toen Fredo vele maanden geleden vertelde dat hij de tentoonstelling “Hello, Robot” co-cureerde, en dat die ook naar het Design Museum zou komen, was het meteen duidelijk: we moeten een event-reeks maken over robots! Want er is nog zoveel te vertellen, zoveel te onderzoeken ook.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de integratie van robots in de zorgsector? Hoeveel instellingen gebruiken ze echt, en op welke manier? Wat doen al die mensen die zelf robots willen bouwen eigenlijk? Wie zijn ze, wat doen ze, en waarom? En hoe ziet de toekomst er uit? Zullen we allemaal een chip laten inplanten en zelf cyborg worden, of zullen zelflerende machines slimmer worden dan de mens? Wordt singularity reality?

Het zijn maar enkele van de vele vragen die we willen stellen en bespreken tijdens de nieuwe reeks GentM-events. Eén keer per maand spreken we af in het Design Museum om telkens een ander onderwerp aan te snijden met onze gasten. Tussen de maandelijkse talks door kan je “Hello Robot” bezoeken, robotfilms bekijken of deelnemen aan workshops. Het volledige GentM-programma vind je hieronder, meer info over de tentoonstelling en de vele randactiviteiten vind je hier. Enjoy!

-- Tim Roggeman
 

Final_1600x800.gif

Programma

dinsdag 7 november / Robots en werk / #industry4.0

dinsdag 12 december / Robots en ons lichaam / #cyborgs

dinsdag 23 januari / Robots en onderwijs / #stem

dinsdag 6 februari / Robots en design / #uncannyvalley

dinsdag 13 maart / Robots en relaties / #cobots

dinsdag 10 april / Robots en de toekomst / #Singularity