Nabeschouwing #GentM 31: Sociale Togetherness

Gent M #31; twee inspirerende sprekers, een (piraten)boot gevuld met blijde gezichten terwijl bij zonsondergang onze eigen krant, The Weekly Pirate, uit de printer rolt en uitgedeeld wordt. Helemaal zoals we het twee maanden geleden aan een tafel met een hoop nerds op het derde verdiep van In The Pocket voor ogen hadden.

Over de talk zelf? Die was volzet. En terecht. Frank Van Massenhove en Benjamin Rieder brachten vanuit hun eigen context een inspirerend verhaal. Deels over technologie, maar vooral over vertrouwen, durf en zingeving.

Geen blauwdruk voor de toekomst, maar een verhaal over mensen en hoe ze ook op een andere manier met elkaar kunnen omgaan, werken en ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat op de FOD het de collega’s zelf zijn die de feitelijke knoop doorhakken wie wordt aangenomen? En dat Van Massenhove als ‘baas’ zo weinig mogelijk aanwezig probeert te zijn op vergaderingen? Geweldig gewoon.

Wat voor Van Massenhove durf vereist, is voor Rieder vanzelfsprekend. De discussie of Bubble Post horizontaal dan wel verticaal georganiseerd zou worden is nooit aan de orde geweest. Bubble Post zou een start-up zijn met als belangrijkste missie in haar directe omgeving haar impact zo groot en zo positief mogeljk te maken. Al de rest zou moeten wijken. Ook wanneer hun succesverhaal niet beperkt bleef tot enkel Gent, werd spaarzaam omgegaan met de aanwerving van nieuwe regional managers en speelde je achtergrond wanneer je kwam solliciteren bij Bubble Post geen rol. Wie je bent, waar je in gelooft en waarom je samen met drie jonge wolven het verschil wilt maken, maakt wel uit.

 

Terwijl Rieder spreekt over “een bedrijf dat al lang niet meer van enkel 3 vennoten is maar van zestig werknemers” kijkt Van Massenhove met verbazing naar de ingesteldheid en wijsheid van de nog maar jonge Rieder. Het gaat daarna al snel weer over de politiek  — nee, we hebben Van Massenhove niet kunnen overtuigen om een eigen partij op richten — en ‘the wisdom of the crowd’. Van Massenhove gooit er nog eens een one-liner tegenaan (“We hebben de gewoonte de slimste in de bazenrol te duwen, maar we vergeten vaak dat die personen het minst goed met mensen kan omgaan), terwijl Rieder over zijn omzwervingen bij de G1000 praat. U moet blijkbaar zeker ook eens naar ene Ricardo Semler gaan luisteren, indien u graag (nog) meer wilt weten over het Nieuwe Werken. En blijkbaar is de hoop voor Pol&Soc studenten nog niet volledig opgegeven; zo werd het modieuze departement van het FOD met haar open vergaderruimtes  en knotsgekke muurschilderingen door een gewezen Pol&Soc’er ingericht, en staat aan het hoofd van Bubble Post — u raadt het nooit —  jawel, ook een Pol&Soc’er.

Dit was sociale togetherness, of zoals journalist Bert Staes GentM #31 samenvatte in ‘de echte krant’. “Honderdtwintig mensen samenduwen in een warme en zachtjes wiegende boot aan de Kuiperskaai om zich boven een glas bier en een smartphone te buigen over de vraag: maakt de digitale wereld ons meer verbonden met elkaar?”

Volgende week dinsdag 12 mei hebben we het met Hakim Zemni en Tom De Ruyck over digitale togetherness. Benieuwd? Je plekje reserveren kan hier.

- Door Jeremy Van Humbeeck (@JRRRMY)