Dossier: Het einde van de privacy

Het kon niet uitblijven in dit immer wervelende veranderingstijdperk. Vooruitgang verdraagt geen geheimdoenerij, om te weten moeten we ook u kunnen meten.

We komen samen op 1 november om wellicht de meest intieme, maar zeer belegen vriend te begraven: de privacy. Als het voor u als een schok komt en nog even wil vermeien bij wat privacy ooit was, hebben we een aantal herinneringen voor u samengesprokkeld, om te gedenken en te overpeinzen bij het wijntje dat u net op Instagram hebt gedeeld. Hastag genieten, hashtag roodvoorwinnaars, hashtag Merlot. 


Jo Piersen

Rosamunde Van Brakel

Rosamunde Van Brakel

Rosamunde Van Brakel

Jo Pierson 

Jo Pierson 

Rosamunde Van Brakel doctoreert aan de VUB. Ze onderzoekt er onder meer de gevolgen van preventief in de gaten houden en volgen van kinderen. Ze is één van de oprichters van de vzw Privacy Salon, een organisatie die beleidsmakers wil informeren en sensibiliseren over all things privacy. Zij weet alles over: security op de luchthaven, camerabewaking in publieke ruimte, big data, profiling en de ethische en legale gevolgen van nieuwe technologie.  

Ook Jo Pierson is een VUB-er. Hij geeft er les over onder meer nieuwe media. Daarnaast is Jo ook onderzoeker bij Imec-SMIT.  Hij schreef mee aan een boek over 'Digital broadcasting', oftewel: de impact van technologie op radio en tv. Daarnaast is hij hoofdzakelijk bezig met onderwerpen als sociale media, hoe we technologie gebruiken, digitale media marketing en privacy. Hij weet alles over cookies-niet de eetbare soort- en de emancipatie van de internetgebruiker. 


In Memoriam: de privacy

Hoe ethisch is data? 

'Is privacy dead or just dying?', vraagt ook de BBC zich af. Hun R&D departement vroeg experts uit de technologische sector wat persoonlijke data en privacy voor hen betekende. Ze maakten een reeks filmpjes om het debat op gang te trekken. Wat wil jij trouwens echt niet prijsgeven? 

Zullen supercomputers privacy onmogelijk maken? 

De rekenkracht van computers maakt binnenkort een quantum leap. Dat is fijn, zou je denken, maar zo kraken we de gegevens die we versleutelen. Volgens een artikel in Wired liggen binnenkort bijvoorbeeld medische dossiers open en bloot op straat. Hoe ver kunnen we gaan met encryptie én wordt de supercomputer te super? 

Iedereen Klout!

Oh George Orwell, jij visionair... 1984 lijkt overdreven fictie voor mensen die in complottheorieën geloven. En dan is er China. Het land onderzoekt momenteel een methode om haar 1,3 miljard inwoners in te delen met een credit-systeem op basis van online data. Zo willen ze goed gedrag belonen met een lening of de mogelijkheid om te reizen. Oh euh ja, het omgekeerde geldt ook: je wordt bestraft voor bijvoorbeeld 'onbetrouwbaarheid '. 

Zit er kunst in privacy? 

Onze vrienden van Canvas volgde een aantal kunstenaars tijdens de tentoonstelling 'Design my privacy'. Dat toonde "verrassende hedendaagse strategieën van meer dan 35 jonge ontwerpers om de controle over onze data te behouden". De drie meest inspirerende kunstwerken worden uitgelicht in een interactief verhaal, zoals ze die ook voor GentM maken.

Wie controleert eigenlijk Wikileaks? 

De natte droom van Wikileaks: radicale transparantie. Voor de één is Julian Assange de verzetsheer van de 99% door documenten te lekken die machtshebbers het schaamrood op de wangen brengt. Voor de ander is hij een schender van privacy, een verkiezingsvervalser én brengt hij Turkse vrouwen in gevaar. De Correspondent geeft je antwoord op de vraag die brandt op je lippen: waarom zijn mensen boos op Wikileaks?  


Kijktip: Mr Robot

Everything I say will still be protected, and confidential?
— Elliot Alderson

Wat weet Facebook nu echt over jou? 

Privacyorganisatie ProPublica maakte voor jou en mij een fantastische plug-in voor Chrome die in één oogopslag toont wat Facebook weet of denkt over jou te weten. De podcast Note To Self legt aan de hand daarvan uit waarom het belangrijk is dat je weet wat algoritmes over jou denken. Absolute aanrader: 

Hoeveel is onze data waard?

De Correspondent produceerde de afgelopen maanden een hele resem artikels over hoe het zit met onze privacy. Twee tips die we graag delen: over wie je data in de gaten houdt (en het is waarschijnlijk niet wie je denkt). En een artikel over datahandel en hoeveel het zo in het laatje brengt.  

Kunnen we de privacy nog reanimeren? 

 We sluiten af met de vraag der vragen: is er nog hoop? Kan de privacy gereanimeerd worden? Volgens hoogleraar Bert-Jaap Koops wel, als we het recht heruitvinden zodat het rekening houdt met de snelle technologische revoluties. 


Geïnspireerd door dit dossier? Vragen, een theorie of opmerkingen die je aan ons panel wil voorleggen of wil je samen met ons ingetogen het einde van de privacy vieren? Schrijf je via onderstaande link in en kom op dinsdag 1 november - hoe passend- naar Gouvernement Gent: