Dossier: Het einde van de huisarts

Het einde van de huisarts

Het einde van de huisarts

Ook deze week moeten we helaas afscheid nemen van een ons welbekend begrip. We nemen deze keer eigenlijk zelfs afscheid van een volledige beroepsklasse, namelijk die van de huisarts. 

In alle sereniteit en waardigheid zeggen we vaarwel aan Mr Doktoor, ooit één van de allerbelangrijkste personen uit het dorp. We onderzoeken in het gesprek op het event en in dit dossier hoe het zover is kunnen komen, en hoe het nu in godsnaam verder moet.

Wil je graag mee afscheid nemen en de plechtigheid bijwonen, geef ons dan graag vooraf een seintje.


Jan Deruyck

Petra De Sutter

IMG_0137.jpg

Petra De Sutter is gynaecologe van opleiding. Ze werkt bij UZ Gent, en is daar hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde. In die functie is ze dagelijks bezig met vruchtbaarheidsproblematieken bij mannen en vrouwen. Daarnaast is ze buitengewoon hoogleraar aan UGent, en politiek actief bij Groen. Als senator en lid van de commissies Sociale Zaken en Migratie van de Raad van de EU, wil ze haar maatschappellijk engagement omzetten in beleid en zich mengen in het ethisch debat rond de geneeskunde van de toekomst.

photo.jpg

Jan Deruyck is gepokt en gemazzeld in de IT-wereld. Na jaren actief geweest te zijn als Business Developer bij In The Pocket, is hij er sinds begin dit jaar Director of Sales & Marketing. Big data en the quantified self zijn voor Jan dus geen buzzwords, maar alledaagse realiteit.

 


Hoe de huisarts aan zijn einde kwam

Het begon met de Polar

Tot enkele jaren geleden was een Polar-hartslagmeter zowat het enige toestel waarmee je als patiënt zelf lichaamswaarden kon registreren. Door de komst van wearables is er echter veel veranderd. Tegenwoordig zijn heel wat sporters voorzien van een toestelletje dat hun hartslag monitort, uitrekent hoeveel calorieën er verbruikt worden en hoeveel stappen er gezet zijn. De Fitbit en de Apple Watch horen bij de bekendste voorbeelden.

wearables

wearables


BeWellPoint

BeWellPoint

Terwijl de wearable-markt nog in volle groei is, is er echter al een nieuwe categorie meetapparatuur in ontwikkeling. De nieuw ontwikkelde meetkiosken kunnen parameters monitoren die tot voor kort tot het exclusieve domein van huisartsen en verpleegkundigen behoorden. 

Dat deze omwenteling niet voor de hand ligt voor veel huisartsen, werd enkele jaren geleden duidelijk toen farmabedrijf MSD een gelijkaardig proefproject opstartte. Er werden in een aantal apotheken BeWellPoints geplaatst waarbij de patiënt zelf een aantal basiswaarden kon meten. Ze waren bedoeld om een patiënt zelf een aantal controles te kunnen laten doen. Met de apothekers werd afgesproken dat bij verontrustende waarden meteen werd doorverwezen naar de huisarts.


Het proefproject stootte echter op zoveel weerstand, dat het al na enkele maanden stopgezet werd. De officiële reactie van de Orde van geneesheren loog er niet om. Op zich een nogal saai statement, dat echter zeer goed aangeeft hoe terughoudend en afwijzend een groot deel van de sector redeneert en handelt.


Fabrikanten zien echter een enorme onontgonnen markt voor zich opdoemen, en zetten volop in op de verdere ontwikkeling van personal health tools. Zo heeft Philips een wearable ontwikkeld die medisch gevalideerde resultaten aflevert, waardoor het toestel medisch relevant wordt.


Een ooglens die de suikerspiegel van diabetici meet

Een ooglens die de suikerspiegel van diabetici meet

En uiteraard wacht men ook in Silicon Valley niet af en worden er structurele samenwerkingen met de farma-industrie uitgebouwd. Zeker Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft al enkele cruciale partnerships opgestart en ondermeer mee een ooglens ontwikkeld die de suikerspiegel van patiënten meet. De ooglens als wearable dus.


De investeringsdrang van de multinationals is een goede indicator dat het menens is. Er is echter ook een hele lichting nieuwe, jonge bedrijven die baanbrekende ontwikkelingen doen. Een goed voorbeeld is Scanadu. Op het eerste zicht lijkt de Scanadu Vitals gewoon de wearable-versie te zijn van een BeWellPoint. Er is echter veel meer aan de hand. De Scanadu-filosofie is namelijk volledig gebaseerd op het massaal verzamelen van data. Algoritmes analyseren die data, doen aan machine learning en bezorgen de patiënt een superacurate analyse van de staat van zijn of haar lichaam.

Deze speech van Walter de Brouwer, CEO en mede-oprichter van Scanadu, maakt één en ander duidelijk...


The Chan Zuckerberg Initiative

The Chan Zuckerberg Initiative

Terwijl Alphabet en Scanadu eerder tools ontwikkelen die ons vertellen hoe het met ons lichaam gaat, gaan Microsoft en vooral The Chan Zuckerberg Initiative nog een heel stuk verder: ze denken door technologische ontwikkelingen kanker te kunnen genezen, of zelfs alle ziektes de wereld uit te kunnen helpen tegen het einde van de eeuw!


DNA editing

DNA editing

Onvermijdelijk zullen er op een gegeven moment enorme ethische discussies ontstaan. De biotechnologie zal verder en verder ontwikkelen, en op het punt belanden dat de ontwikkelaars zich zullen afvragen hoe ver men mag gaan om een patiënt te behandelen. Is het toegelaten om iemands genen te wijzigen om defecten te verwijderen en op die manier een patiënt te genezen? Het is in ieder geval een piste waar CRISPR op inzet, een tool die genetische manipulatie heel wat eenvoudiger maakt en de biotech ontwikkelingen wil faciliteren.


Terwijl de komende jaren vooral wordt ingezet op de patiënt die zichzelf monitort en door data-analyse geadviseerd wordt, zou de langere toekomst wel eens bij genetische manipulatie kunnen liggen. The quantified self zou op die manier al snel kunnen evolueren naar the manufacturable self, naar de maakbare mens dus. Als dát geen perspectieven opent...