stap 1: naar Athene

 

Deze update is onderdeel van het dossier rond #activisme Meer info: gentm.be/activisme.

 

Stap 1: Athene. Ja, letterlijk, we gaan naar Athene. Wat ooit de bakermat van de Democatie was, is nu uit noodzaak op zoek naar een alternatief. In de schaduw van de economische crisis en de Acropolis werden parallele bestuursystemen opgezet

Op 17 maart vertrekken Stijn Vercamer, Liesbet Van Eeckhaut en Wim Forceville op studiereis naar Athene. Gepakt met pen, papier (smartphone), camera en podcast-zak zullen ze verslag uitbrengen voor Gent M. En als zij er geen tijd vinden, dan gooien wij hun Slack berichtjes wel in een blogpostje. 

Waarom Athene? 

De crisis in Griekenland heeft ervoor gezorgd dat de overheid zich op sommige plaatsen minofmeer heeft teruggetrokken, of toch zeker financieel. Dat uit zich bijvoorbeeld sterk in de gezondheidszorg. Denk aan ziekenhuizen waar je zelf je eten moet meebrengen, ambulances die niet meer rijden omdat ze niet verzekerd zijn, sociale apotheken die overschotjes van medicijnen bijeen sparen om ze dan te verdelen onder mensen die er anders geen kunnen kopen enz... Maar binnen die crisis gebeuren ook andere dingen: zo zie je honderden kleine bottom-up initiatieven ontstaan waarbij mensen elkaar helpen. Websites als Synathina en Omikron Project proberen bij te houden wie wat waar doet.

Het was Hendrik Van Poele die ons op dat spoor bracht. We laten hem zelf even kort de vraag 'Waarom Griekenland? Waarom Athene' toelichten: