Gent M 2019: Re-program Humanity

Een automatische schuifdeur is, als je er bij stil staat een fantastisch stuk technologie. Een sensor detecteert wanneer iemand toekomt, de deur gaat open en weer dicht als die persoon de sluis door is. Een eenvoudig systeem van feedback en controle dient als doorgang voor duizenden, zoniet miljoenen mensen, elke dag opnieuw.

Vijf jaar zal het zijn, binnen enkele weken, dat de stickers “What is the Next Step” aan de automatische schuifdeuren van Voka Oost-Vlaanderen hangen. Ze hangen er als kattebel dat je als ondernemer altijd vooruit moet kijken, anticiperen op de toekomst. Ze hangen er ook als herinnering aan die 10 debatavonden die Gent M er in 2014 organiseerde. Doorheen 10 meetups wilden we bij Gent M niet alleen kijken naar the next step in media en technologie, maar ook naar die van Gent als magneet van digitale creativiteit.


IMG_7110.JPG

Vijf jaar later kunnen we zeggen dat enkele van onze dromen werkelijkheid zijn geworden. Lokale start-ups zijn globale scale-ups geworden, De Krook is open (althans voor een deel), en De Correspondent gaat internationaal. Gelukkig maar, want sommige dromen bleken ook nachtmerries te zijn: we hebben de waarheid begraven en zijn onze privacy aan het opgeven. De toekomst van technologie vind je minder in sexy gadgets of hippe platformen, maar onder de motorkap van machines en maatschappij.

Nu we begrijpen (en ook de wonden likken) wat de echte impact is van altijd en overal verbonden te zijn, willen we bij Gent M nog eens stap vooruit kijken. Van bio-tech tot edge computing, van deep fake tot decentralisatie. De vooruitgang is abstract, maar daarom niet minder revolutionair. Verscholen achter vaak vriendelijke interfaces worden nieuwe infrastructuren ontwikkeld die de stad, de mens of de natuur van morgen vormen.

Wat is mogelijk als we de broncode van onszelf en onze omgeving veranderen? Wat betekent het om onze planeet te hacken en natuur als een systeem te bekijken? Kunnen we beefsteak printen? Zijn camera’s echt slim? Is er sprake van een cyber-cold war? Om op deze vragen een antwoord te kunnen bieden, hebben we kennis en expertise nodig.

In Gent M 2019 onderzoeken we een nieuwe generatie technologie en bekijken we hoe hierdoor onze wereld ge-herprogrammeerd wordt. De next next step… Zin in?