AI paniek. Techno ethiek.

Deze blogpost komt uit de Revue van Fredo De Smet

Op exact dezelfde plaats als 9 Revues geleden begin ik deze mail te schrijven: de buffetbar van de Thalys in Amsterdam Centraal. Deze keer was ik er niet voor een Google event, maar voor project van VRT Innovatie op IBC - de hoogmis voor de audiovisuele industrie. 

Niet 4KVR of IP maar AI is wat dit jaar de koppen doet draaien op IBC. Ik merkte het toen een groep Amerikaanse reporters aan een Belgische start-up vroeg of er ook een AI integratie in hun toepassing zat. ‘Neen, we hebben dat niet nodig’ antwoordde de oprichter. En hup, weg interesse. Alsof dit bedrijf ten dode is opgeschreven omdat het niet met Artificiële Intelligentie werkt.

De Amerikanen zijn niet de enige die door de AI hype bedweld zijn. Ook bij de Russen staat het hoog op de agenda. ‘Zelf Putin zegt dat AI gevaarlijk is’ zei iemand tegen me. Watskeburt? Tijdens een evenement in het kader van het nieuwe schooljaar (dat door ongeveer 1 miljoen studenten werd gevolgd) sprak Putin over de mogelijkheden van Artificiële Intelligentie. Ja, hij wees op de gevaren ervan, maar het was eigenlijk peptalk voor de Russische jeugd. 'Wie de leider wordt in dit domein zal de wereldheerser worden' dixit Putin. Elon Musk gooide vervolgens olie op het vuur met de tweetstorm: 'It begins...’ 

Het fragment bevindt zich rond minuut 40.

Twee invloedrijke personen die het over AI hebben. Alarm! Het is dan ook geen verassing dat dit een hot topic was in de media én op straat. Bijna elke dag werd ik hierover aangesproken. 🤔 

Niet dat ik blind wil zijn voor de gevaren, maar zou het niet kunnen dat Putin aan cyber politiek doet? Een nieuwe wapenwedloop wordt ingeluid. Angst is een businessplan dat werkt. 

Van tech bloggers die start-ups scannen tot politieke en econome wereldleiders die voor Wereld Oorlog 3 waarschuwen. Dat is de manier hoe we over technologie denken. Hoop wordt afgewisseld met paniek. Genuanceerd is dat niet. Ik mis stemmen die hierop wijzen.

Je moet dit interview op Wired eens kijken. Obama, toen president, legt uit wat het verschil tussen general en specialised AI is. Ongeacht hij zegt dat hij geen specialist is, praat hij met groot gemak en nuance over Artificiële Intelligentie. Hoe blij ben ik dat we deze video hebben kunnen licentieren voor de tentoonstelling Hello, Robot.

Welke politieke leider zou zich bij ons voor AI buigen, vroeg ik me af? De eerste minister, Charles Michel? Of Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken? Of Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecommunicatie? Of moeten we bij Philippe Muyters zijn, Vlaams minister van werk, economie en innovatie. Ik snap het, AI is een Vlaamse bevoegdheid.

Heeft technologie een grote impact op economie en maatschappij? Ja. Zal dat alleen maar toenemen? Ja. Moeten we er dus een rijker debat over voeren. Ook, ja. Heet dat ‘rijker debat’ ethiek? Ik vrees het, ja. 

Ik was dan ook blij dat Mark Coeckelbergh in Gent was deze week. Aangezien techniek-filosofie niet echt bestaat in België, werkt Coeckelbergh in Wenen. Hij was te gast op het Etionforum: Iedereen Robot. Jochanan regelde me een gratis ticket, in ruil voor stukje op de GentM website. Fair deal, want ik wou Mark al langer spreken. 

Lang verhaal om te zeggen dat er een nieuwe podcast is. Luister via deze link.

Lees meer...

 
fredo_Revue.png