Vaarwel Facebook

Voilà, het is genoeg geweest. Ik stop met Facebook. Mijn account is gedeactiveerd, binnen enkele maanden zal ik ze definitief wissen. Waarom precies? Dat lees je hieronder!

Drie redenen om ermee te stoppen.

De hoofdreden om ermee te stoppen is wat ik te zien krijg op mijn tijdslijn. Mijn eigen persoonlijke ‘news’-feed lijkt enkel nog te bestaan uit advertenties, suggesties om mensen gelukkige verjaardag te wensen, en onnozele ballonnetjes om te vieren dat je iemand x aantal jaar kent - op Facebook wel te verstaan. De tijdslijn is voor mij echt waardeloos geworden, ik krijg amper nog boeiende of leuke dingen te zien. En toch word ik er keer op keer naartoe gezogen. Want daar is het Facebook om te doen: je zo lang mogelijk kluisteren aan hun platform. Of je er blij van wordt of ongelooflijk kwaad, maakt hen niet uit, zolang je maar zo lang mogelijk blijft, want dan kunnen ze langer adverteren.

Deze TED-talk van ex-Google medewerker Tristan Harris (een tip van NRC-journalist Wouter Van Noort) werkt alvast verhelderend:

Conclusie: het door Facebook ontwikkeld algoritme doet jou vooral langer blijven. Het meet en analyseert hoe jij met een bepaalde post omgaat, en schotelt jou nog meer van hetzelfde voor, zodat je niet wegzapt naar een andere app of website. Terwijl ze de indruk wekken van jou een venster op de wereld te bieden, krijg je vooral meer van hetzelfde te zien. Waardoor je dus in een rotvaart in je eigen filter bubble terecht komt: je eigen cocon waarin vooral bevestigd wordt wat je zelf denkt, en waar de inhoudelijke verrijking nihil is.

Als je meer wil weten over de filter bubble, luister je best eens naar de heerlijke ‘How Life Works’-podcast met Saskia Scheltjens die we met GentM vorig jaar maakten:

De hoofdreden om er mee te stoppen is dus de manier hoe de tijdslijn opgebouwd wordt en wat ik er in te zien krijg. Facebook was daardoor voor mij stilaan enkel nog een middel geworden om dingen te promoten: events van GentM, updates van Muziekcentrum De Bijloke, mijn eigen blogposts.

Tweede reden om er mee te stoppen is wat Facebook met mijn data aanvangt. Tijdens de vakantie las ik het boek van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent: ‘Je hebt wél iets te verbergen’.

In eerste instantie behandelen ze een oersaai onderwerp: dat van online privacy en wat er met onze data gebeurt. Uitgangspunt is dat heel veel mensen denken dat ze niets te verbergen hebben en geen slachtoffer kunnen zijn van data-minende algoritmes. De kracht van het boek is dat het haarfijn en in heel eenvoudige taal uitlegt waarom je best wel voorzichtiger met je data omspringt.

Voor mij persoonlijk is de essentie dat de vijf grote techreuzen (Google, Facebook, Amazon, Apple & Microsoft) er vooral op uit zijn om je data te kunnen valoriseren via ondermeer advertenties en doorverkoop van gegevens. De enige manier om er aan te ontsnappen is door óf te kiezen voor hun betalende diensten óf de diensten niet meer te gebruiken. Het is één van de redenen waar ik consequent enkel Apple-producten blijf gebruiken. Apple heeft een ecosysteem van hard- en software, waardoor je betaalt voor al hun diensten. Het is een essentieel verschil met de PC- en Android-markt, waar vooral de hardware producenten geld verdienen en de gebruikers liefst zoveel mogelijk gratis software installeren. De software-producenten hebben dus geen of veel minder verkoopsinkomsten, en moéten dus wel op zoek naar andere inkomstenbronnen.

Ik gebruik naast Apple uiteraard zelf ook producten van Google en Microsoft, koop wel eens iets op Amazon en gebruik Facebook. Dus echt volledig kan ik mij helaas niet meer afsluiten. Maar de meerwaarde van Facebook tegenover de nadelen en consequenties ervan was voor mij te klein geworden. Vandaar: een tweede reden voor een #fexit.

Derde reden om er mee te stoppen is uiteraard de tijd die ik vrij maak door er geen meer te spenderen aan scrollenliken en sharen op Facebook. het stoppzetten van de account is echt een bevrijding en voelt als een soort ongeschreven dagelijks taakje dat wegvalt. Echt een aanrader!

Zijn er dan geen nadelen?

Zijn er dan geen nadelen aan het stoppen met Facebook? Ongetwijfeld wel. Facebook is bijvoorbeeld wel een handige manier om contact te houden met mensen die je niet zoveel ziet. Dat zal nu iets moeilijker verlopen, maar deels ook weer vervangen worden door echte ontmoetingen (‘lang geleden dat we mekaar gehoord hebben, we moeten nog eens afspreken’).

Ook promoten van blogs of andere posts zal niet meer lukken, maar dat zal niet het grote verschil maken. GentM en De Bijloke gaan het echt niet slechter doen omdat ik een bericht niet deel. Hun eigen netwerk en communicatie-kanalen zijn veel en veel keer sterker dan de mijne. Won’t make a difference.

En stop ik dan met alle producten van het bedrijf Facebook? Nee, niet volledig. Op Instagram was ik niet actief en had ik enkel een dode account. Ik stop wél volledig met Facebook en Facebook Messenger, maar blijf voorlopig wel Whatsapp gebruiken. De Europese Commissie verbiedt Facebook nl. om de data van Whatsapp te linken aan Facebook, dus dat is redelijk safe.

Het feit dat ze recent een boete kregen van de Europese Commissie is een duidelijke grensafbakening van Europa. Al zal Facebook in de toekomst nog wel verder experimenteren met de dienst en Europa en zijn inwoners opnieuw uitdagen. Verder op te volgen dus.

Maar kijk, voila, het zit er op. Ik ben er vanaf. De account is nu gedeactiveerd, en zal binnen enkele maanden verwijderd worden. Die sperperiode heb ik ingebouwd omdat ik bij sommige andere diensten, zoals Spotify, ingelogd was via Facebook. Door die periode in te bouwen heb ik tijd om eventuele vastlopende accounts om te zetten naar de Facebook-vrije variant. Maar binnen enkel maanden is het dus definitief over and out. Waar wacht jij eigenlijk nog op?

Deze blogpost verscheen op de Medium-blog van Tim.