Thomas Smolders ontwaakt na een Status Quo in Nederland

Screen Shot 2017-03-16 at 09.32.23.png

Dit weekend gaan drie Gent M’ers naar Athene om te onderzoeken hoe de maatschappij en het politiek systeem er georganiseerd zijn - en wat we daaruit kunnen leren. Voor Thomas Smolders is die reeks na gisterennacht nog belangrijker dan ooit geworden, want de verkiezingen in Nederland leveren hem gemengde gevoelens op.

Onder andere omwille van deze 5,5 redenen:

  1. In de media weerklonk bij de bekendmaking een vrij simplistische versie van de resultaten. “Hoera, Wilders is niet de winnaar!” In theorie is dat misschien zo - hij eindigt met een pak minder zetels dan in januari nog voorspeld werd - maar in de praktijk is hij nog steeds een van de grootste winnaars. De drie grootste partijen zijn islamfoob en anti-vluchtelingen, en namen de voorbije maanden het discours van Wilders klakkeloos over. Kijk maar naar deze billboard. Om in ‘t achterhoofd te houden als je mensen als Gwendolyn Rutten ziet meesurfen - of dat op z’n minst wil proberen - op het succes van de VVD.

  2. De sociaaldemocratische partij PvdA is helemaal weggevaagd, terwijl GroenLinks haast verviervoudigde. Dat eerste ligt aan verschillende factoren - een wissel van de macht niet ver voor de verkiezingen, interne problemen, geen ‘verhaal’... Dat laatste had GroenLinks dan weer wél, met een lijsttrekker (Jesse Klaver) die op z’n 29ste (!) fractievoorzitter werd en vooral een zeer goede digitale campagne had. In die campagne werd zeer goed gekeken naar hoe Amerikanen verkiezingen voeren. Met grootse toespraken - zo huurden ze bijvoorbeeld de Heineken Music Hall (al heet dat ding tegenwoordig anders) en de Melkweg (de feestzaal, niet dat intergalactisch dingetje) af voor een speech - en werden vrijwilligers via een app aangestuurd alsof ‘t robotjes zijn. Rutger Bregman tweette gisterenavond dan ook: “The big story of the Dutch elections is not about Wilders, but about the total implosion of the Social Democratic Party & rise of the Greens”.

  3. Nog opmerkelijker: in grote steden als Rotterdam en Den Haag is de PvdA kleiner dan DENK. Die laatste is een jonge partij die vooral mikt op migranten, een groep die in theorie dus perfect voor de PvdA zou kunnen stemmen. Kan sp.a dezelfde toer op gaan?

  4. De Piratenpartij heeft geen enkele zetel kunnen binnenhalen, ondanks de campagne van Ancilla van de Leest. Zij sloeg erin om de partij voor ‘t eerst een gezicht te geven en haar verhaal naar een groter publiek te brengen - zo zat ze onlangs zelfs in De Ideale Wereld - maar blijkbaar niet goed genoeg. Of ligt het aan de inhoud?

  5. Thierry "De realiteit is dat vrouwen niet met respect behandeld willen worden" Baudet haalt twee zetels met zijn Forum voor de Democratie. Dat over die vrouwen heeft hij trouwens echt gezegd. Thierry was een van de drijvende krachten achter het Oekraïne-referendum, stichtte nadien een eigen partij en noemt zichzelf ‘de grootste intellectueel van Nederland’. Wie wil lachen met Thierry kan dat hier doen, wie zich serieus afvraagt waar al die stemmers vandaan komen leest best deze mooie column.

  6. Niet alleen Thierry stichtte een eigen partij, ook de twee andere mannen achter het referendum deden dat: Jan Roos (VNL) en Jan Dijkgraaf (GeenPeil). Net als nieuwkomers DENK, Art1kel en een rist andere. (Als je er meer wil zien en nog wil lachen, kijk dan zeker deze video vanaf 7:15). Gi-gan-tisch veel partijen (met dank aan een officieuze verkiezingsdrempel die rond de 0,6% ligt) die nog maar eens aantonen hoe verscheurd het politieke landschap is.

Benieuwd naar de avonturen van de Gent M’ers in Athene? Surf dan naar deze pagina!