Dossier: Het einde van de computer

Klik op de foto om rechtstreeks naar het event te gaan.

Klik op de foto om rechtstreeks naar het event te gaan.

Waarde parochianen, we zijn voor de derde keer samengekomen om afscheid te nemen. Na de eigendom en de huisarts stemt het ons droef ten moede om deze keer de computer ter aarde te moeten bestellen.

Niet de computer als tastbaar object maar de computer zoals wij het begrip nu kennen: een veredelde reken-en typemachine. Weg met die stoffige interface en welkom machine learning, smart cities, Internet of Things en artificiële intelligentie!

We zullen met een zekere nostalgie terugdenken aan de computerhoek in de woonkamer maar goh, daar hangt nu een virtueel schilderij. 


Steven Latré

Wouter Denayer 

Wouter Denayer

Wouter Denayer

Steven Latré

Steven Latré

Dit jaar viert Wouter Denayer zijn vijftiende werkjaar bij supercomputerbouwer IBM. Hij helpt er partners met het maken van strategische technologiekeuzes. Sinds een tijdje is hij ook een uitverkoren lid van de IBM Academy of Technology, waar de knapste koppen van Big Blue samenzitten om te filosoferen over Blockchain, het einde van de computer as we know it en Watson. 

Je zou Steven Latré zowaar een netwerker kunnen noemen. Hij onderzoekt hoe we in de toekomst al onze toestellen in de cloud kunnen verbinden aan de Universiteit Antwerpen en bij iMinds. Verder zorgt hij ervoor dat 't'stad' zich binnenkort een smart city mag noemen en is hij ook één van de mensen achter het veelbesproken festivalbandje van Tomorrowland


In Memoriam: de computer 

To boldly go where no man has gone before

We hebben het niet vooraf afgesproken met Kevin Kelly, maar ook Wired ziet het einde van de computer naderen. Volgende maand hebben zij een zeer opmerkelijke gastredacteur: Trekkie en bijna-president-af Barack Obama. Het voorsmaakje op hun website is alvast de moeite.

In science fiction, what you hear about is generalized AI, right? Computers start getting smarter than we are and eventually conclude that we’re not all that useful, and then either they’re drugging us to keep us fat and happy or we’re in the Matrix.
— Barack Obama
Novembernummer van Wired met president Obama als co-hoofdredacteur 

Novembernummer van Wired met president Obama als co-hoofdredacteur 


Watson

Hij is de superster onder de supercomputers, artificieel intelligent, leert bij door machine learning, en begrijpt natuurlijke taal. IBM Watson werd bekend bij het grote publiek door de populaire tv-quiz Jeopardy te winnen tegen twee menselijke tegenstanders. Intussen helpt hij Duitse dokters bij het diagnosticeren van zeldzame ziekten

Watson maakt het ook in de filmwereld. De supercomputer werd gevoed met honderden scènes uit horrorfilmtrailers en 'keek' naar de sci-fi film Morgan. Dankzij Watson die netjes de belangrijkste stukjes uit de film verzamelde, verkortte de werktijd van de menselijke monteur van één maand naar amper 24 uur. 

Er zijn duizenden publicaties over de verschillende behandelingen voor kanker. Zoveel informatie dat het moeilijk wordt voor oncologen om het bos door de bomen te zien. Watson helpt door behandelingen te vergelijken en de beste optie te zoeken voor elke specifieke patiënt. Wat zeiden we nu ook weer over het einde van de huisarts? 


De volgende grote stap

WaveNet, het AI-platform van Google-staat nu zover dat het zichzelf nieuwe kennis kan bijbrengen. En als je dat al griezelig vindt: Googles WaveNet-spraaktechnologie zorgt ervoor dat je de spraak van 'het' niet meer kan onderscheiden van een mens.  

 

Ethische bezwaren 

Zullen robots ons overheersen? Kan AI het menselijke bestaan uitroeien? Raken we allemaal binnenkort onze job kwijt aan super efficiënte machines? Of hebben we gewoon teveel naar science fiction films gekeken? De vijf grootste spelers slaan de handen in elkaar om het ethisch kader voor AI vast te leggen. 


347 jaar na zijn dood een nieuw schilderij

Benodigdheden voor een nieuwe Rembrandt: analyse van 356 schilderijen, 18GB aan beelden, een 3D-printer en AI. 


Het internet der dingen in de stad

Als je Barcelona bezoekt, zie je de toekomst. Volgens Cisco is "nu nog maar één percent van de dingen die verbonden kunnen worden met een netwerk, dat ook effectief." We hebben dus nog maar een fractie gezien van hoe een smart city er ooit zal uitzien. Barcelona verbindt nu al mensen met toestellen en dingen via een stadsnetwerk. Zo hoef je er niet tergend lang te zoeken naar een parkeerplaats, worden straatlantaarns ecologisch ingezet en vind je er slimme bushaltes.