Hoe Je Verslaafd Raakt Aan Podcasts In Zeven Stappen

door Thomas Smolders

Sinds kort hebben we op onze site een pagina waar je feedback over onze podcast kan droppen. Daaruit leren we dat heel veel luisteraars enkel naar How Life Works luisteren. Een beestig compliment natuurlijk, al moeten we toegeven dat er nog veel meer (en vaak betere) podcasts bestaan. Daarom schreven we een zevenstappenplan waarmee je in no time podcastverslaafd wordt!


Stap 1
Terwijl je op een feestje staat hoor je in het gesprek naast je dat die ene knappe brunette - met wie je even oogcontact had - het over podcasts heeft. Hé, stond daar niet onlangs iets over in de krant?

Stap 2
Wanneer je terug thuis bent besluit je de term ‘podcast’ te googelen. “Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs.” Digitale radio dus, die je kan downloaden op je smartphone. Doorgaans niet gemaakt door de grote omroepen, maar door onafhankelijke spelers. Interessant.

Stap 3
Je downloadt een podcast. Gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat je alle afleveringen van FC De Kampioenen al gezien hebt en je toch iéts moet doen met je dode momenten. Je kiest voor een toegankelijke podcast als Echt Gebeurd of Relaas, waarin mensen waargebeurde verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt.

Stap 4
De podcasts die je downloadde duren telkens ongeveer een kwartiertje. “Ideaal voor de fietstochten naar het werk”, denk je. “Elke dag ga ik één aflevering beluisteren, meer niet”, klinkt het. Zo begint elke verslaving.

Stap 5
Eigenlijk vind je de podcasts best leuk en grappig. Je besluit StartUp, Millennial en Serial te downloaden, drie reeksen waar ze het in krantenartikels vaak over hebben. Een nieuwe wereld gaat voor je open. Ook dit is radio maken.

Stap 6
Je raakt helemaal verslingerd aan de podcasts. Je begint te luisteren naar obscure podcasts als Mosselen om Half Twee, Studio Audience en WTF With Marc Maron, reeksen die een cultstatus hebben verworven.

Stap 7
Op dit moment luister je dagelijks naar minstens drie afleveringen van verschillende podcasts. Wanneer je de deur uitloopt check je steeds of je je koptelefoon bij hebt, zodat je achterstallige afleveringen kan inhalen. Soms gebeurt het dat je luidop lacht in de trein omdat er een grappige passage in die ene grappige podcast zit. Je tweet opgewonden als er weer een nieuwe episode van Serial online komt en begint samen met een paar vrienden een eigen podcast. Gefeliciteerd, je bent nu officieel verslaafd!

How Life Works op itunes.