Echte verhalen laat je vertellen door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt

De dag waarop ik besloot om te helpen om Gent M mee te organiseren, was dezelfde dag waarop ik startte met een eigen project, RELAAS, een podcastreeks met waargebeurde verhalen, verteld door mensen die ze zélf hebben meegemaakt. Timing is a bitch.

Want hoezeer ik Gent M een warm hart toedraag, veel tijd kan ik er als medewerker niet voor vrij maken. Nauwelijks tijd zelfs. Want het gaat ongemeen hard met RELAAS. We publiceren ondertussen elke week een podcast op iTunes met een waargebeurd verhaal, maandelijks hebben we een radioprogramma op de Gentse stadsradio Urgent.fm, eveneens maandelijks laten we vier vertellers live hun relaas doen op een podium in Huset waar 75 mensen live kunnen komen luisteren naar de vertellers. Onze crew bestaat ondertussen uit 7 enthousiaste vrijwilligers, we zijn gevraagd om deze zomer op het kunstenfestival van Watou een RELAAS vertelavond te organiseren en heel binnenkort hopen we van Stad Gent een duwtje in de rug te krijgen. Sorry dus, Fredo en co., maar de bal rolt hard en over 2 maanden moeten we onze eerste kampioenenmatch spelen. Helaas geen tijd dus om Gent M mee te organiseren. Ik volg jullie geweldig initiatief wel via deze website.

Waar het enthousiasme van onze luisteraars voor RELAAS vandaan komt? Geen idee. Alle verhalen zijn online te beluisteren, maar toch wil iedereen er live bij zijn. We zitten nog maar aan vertelavond 2, en toch kregen we meteen twee keer Huset in Gent vol. Vijfenzeventig mensen waar er eigenlijk maar vijftig mogen zitten. Iedereen knus samengepakt, gestapeld in een "huiskamer", vier keer een kwartier naar een echt gebeurd verhaal luisteren en daarna napraten over die verhalen aan de bar. Simple comme bonjour.  “Welk verhaal sprak jou het meeste aan? Dat van Samy, die zelf nuchter naast zijn beste, maar helaas ook dronken vriendin in een auto stapte, een ongeluk kreeg en daarbij zwaar verminkt raakte? Of het relaas van Rik, die met een opium rokende taxichauffeur richting Nepal liftte?”

RELAAS verzamelt waargebeurde verhalen die stuk voor stuk zouden kunnen starten met “Dat doet me denken aan die keer dat ik….”. En laat dat nu net ook het uitgangspunt zijn van de volgende Gent M op 26 mei met Hannes Couvreur. Het wordt volgens Sofie Verhalle “een avond voor mensen die verhalen willen vertellen én horen”. Wel, Sofie - en iedereen die de smaak te pakken krijgt op Gent M -, het zijn dié verhalen die ik ondertussen aan het verzamelen ben op www.relaas.be én op onze maandelijkse vertelavonden. Geen overlap meer met Gent M, iedereen dus welkom. Op woensdag 3 juni komt Fredo’s eega, Liesbet, alvast haar verhaal doen, laat dat een extra motivatie zijn om te komen. Een gratis kaartje op Eventbrite reserveren, en niets staat nog in de weg van een avond #spontanetogetherness.

- Door Pieter Blomme (@pieterbl)