"Dat doet me denken aan een verhaal"

Spontane togetherness - jij, ik en al de rest die samenkomen om op reis te gaan en uiteindelijk God weet waar ons anker uit te gooien.

Wij van GentM (een WC-eend gevoel steekt hier spontaan de kop op) hebben een patroon. We schrijven een blogpost over het thema, laten je digitaal kennis maken met onze centrale gast(en), twitteren over togetherness en leiden je naar Eventbrite en ultiem, naar de boot. We teasen je iedere week opnieuw zodat je zin krijgt om langs te komen en deel uit te maken van de ervaring, de unieke ervaring die we samen maken. Iedere editie is namelijk anders, en ja, dat ligt aan de gast, dat ligt aan Fredo, dat ligt aan de locatie maar dat ligt evenzeer aan jou. Iedere avond zijn er nieuwe mensen en oudgedienden, iedere avond is er een andere sfeer, brengt iedereen zijn eigen ideeën, kopzorgen en energie mee.

Dat is echte togetherness, volgens Hannes Couvreur. Je bent plots verbonden met niet voor de hand liggende anderen. Geen samenhorigheid rond clichés als 'de bakfietsouder',  'de ondernemer',  'de technohippie',  'de hipster'.... maar een steeds weer veranderde groep die verbonden is door wat er hier en nu gebeurt. Die vorm is ook de enige manier om "vooruit" te geraken: als je een visie werkelijkheid wil laten worden, ga je dat moeten doen met de mensen die er zijn, niet noodzakelijk met de mensen die het met je eens zijn. Dat vraagt nederigheid, respect, mededogen en oneindig veel verwondering.

Dat is een aanpak die Hannes als oplossingsgericht coach bij uitstek hanteert: ruimte creëren om verwondering en dus vooruitgang te laten ontstaan. Dat heeft hij in de loop de jaren geleerd door te spelen, te experimenteren en - cliché o cliché - op zijn bek te gaan. "Ik ben eigenlijk de hofnar," stelt hij. "Hij die in de marge observeert, vragen afvuurt en zaken stelt zoals ze zijn." Al vult hij die rol aan evenzeer aan met luisteren, zolang tot er verhalen aan de oppervlakte komen drijven.


Zo ook op deze editie van GentM, over spontane togetherness: we zitten samen en zien wat er opborrelt.

- Door Sofie Verhalle (@lamazone)