Artificial Stupidity

Na Thomas Smolders’ debuut Achter Onze Schermen verschijnt er een tweede boek uit de Gent M stal. Fredo De Smet vatte 6 jaar GentM gesprekken samen in een persoonlijk manifest voor Digitaal Humanisme: Artificial Stupidity.

“De auteur ziet zowel wit als zwart en probeert in de grijze zone van de toekomst regels te ontwaren voor een artificiële domheid, die niets anders is dan een ethiek voor tijden van disruptie.”

Read More

Gent M 2019: Re-program Humanity

Een automatische schuifdeur is, als je er bij stil staat een fantastisch stuk technologie. Een sensor detecteert wanneer iemand toekomt, de deur gaat open en weer dicht als die persoon de sluis door is. Een eenvoudig systeem van feedback en controle dient als doorgang voor duizenden, zoniet miljoenen mensen, elke dag opnieuw.

Vijf jaar zal het zijn, binnen enkele weken, dat de stickers “What is the Next Step” aan de automatische schuifdeuren van Voka Oost-Vlaanderen hangen. Ze hangen er als kattebel dat je als ondernemer altijd vooruit moet kijken, anticiperen op de toekomst. Ze hangen er ook als herinnering aan die 10 debatavonden die Gent M er in 2014 organiseerde. Doorheen 10 meetups wilden we bij Gent M niet alleen kijken naar the next step in media en technologie, maar ook naar die van Gent als magneet van digitale creativiteit.


IMG_7110.JPG

Vijf jaar later kunnen we zeggen dat enkele van onze dromen werkelijkheid zijn geworden. Lokale start-ups zijn globale scale-ups geworden, De Krook is open (althans voor een deel), en De Correspondent gaat internationaal. Gelukkig maar, want sommige dromen bleken ook nachtmerries te zijn: we hebben de waarheid begraven en zijn onze privacy aan het opgeven. De toekomst van technologie vind je minder in sexy gadgets of hippe platformen, maar onder de motorkap van machines en maatschappij.

Nu we begrijpen (en ook de wonden likken) wat de echte impact is van altijd en overal verbonden te zijn, willen we bij Gent M nog eens stap vooruit kijken. Van bio-tech tot edge computing, van deep fake tot decentralisatie. De vooruitgang is abstract, maar daarom niet minder revolutionair. Verscholen achter vaak vriendelijke interfaces worden nieuwe infrastructuren ontwikkeld die de stad, de mens of de natuur van morgen vormen.

Wat is mogelijk als we de broncode van onszelf en onze omgeving veranderen? Wat betekent het om onze planeet te hacken en natuur als een systeem te bekijken? Kunnen we beefsteak printen? Zijn camera’s echt slim? Is er sprake van een cyber-cold war? Om op deze vragen een antwoord te kunnen bieden, hebben we kennis en expertise nodig.

In Gent M 2019 onderzoeken we een nieuwe generatie technologie en bekijken we hoe hierdoor onze wereld ge-herprogrammeerd wordt. De next next step… Zin in?

Podcast: Robots & Werk

‘Robots & Werk’. Een verhaal tussen hoop en angst. In de media vooral dat laatste. Maar Jonathan Berte, pionier en CEO van het Gentse bedrijf RoboVision ziet vooral ook veel opportuniteiten. Hij ziet in slimme robots een kans. Een kans om minder te moeten werken. Een kans om robots werk te laten doen wat we helemaal niet graag doen. Al is er één belangrijke voorwaarde: er moet dringen grondig gedebatteerd worden over de impact van robots op werk. 

 

Read More

Thomas & Jonathan Berte / Koen De Leus

Stel je voor dat iedere baby die geboren wordt meteen de slimste mens is die ooit op aarde heeft rondgelopen. Dat ieder kind al van bij de geboorte nooit meer een fout zal maken die een ander mens ooit heeft gemaakt. Dat hij bijvoorbeeld het verschil tussen bak- en stuurboord al kent omdat jij dat ooit op je zeventiende leerde. Dat hij meteen weet dat de macht van zeven niet twaalf maar negenenveertig is. En dat iedere baby die na hem geboren wordt ook meteen al zijn kennis heeft gekregen?

Klinkt bizar, maar dat is precies wat er gebeurt met algoritmes, robots en de technologie waar we het elke dag over hebben. Iedere auto die bij Tesla van de banden rolt heeft meteen geleerd van alle fouten die hun vorige modellen - waar dan ook ter wereld - ooit gemaakt hebben. Wanneer Apple een nieuwe iPhone lanceert kunnen ze daarom steeds uitpakken met dezelfde zin: “This is the best phone we ever made.”

Aan die metafoor met die baby moet je voortaan denken wanneer het in de media over technologie gaat. Iedere seconde wordt artificiële intelligentie slimmer, sneller en efficiënter terwijl jij… deze nieuwsbrief zit te lezen. Ben je nog zeker dat je binnen dertig jaar je job zal kunnen uitvoeren, of is er tegen dan een stuk technologie dat beter is dan jij?

Walt (links), de robot die Jonathan Berte en z'n team maakten

Walt (links), de robot die Jonathan Berte en z'n team maakten

Het is een vraag waar ik de afgelopen weken en maanden veel over heb nagedacht. Deze dinsdag, bijvoorbeeld, toen Jonathan Berte te gast was op Gent M. Als oprichter van Robovision is hij dagelijks bezig met de impact van artificiële intelligentie op de toekomst van werk. Met zijn bedrijf maakt hij intelligente robots die, bijvoorbeeld, planten herkennen.

Al van bij het begin van de avond intrigeerde Jonathan me, toen hij robots met mensen vergeleek. “In se functioneren ze allebei op dezelfde manier: het zijn motorische systemen die op basis van sensoren in de wereld kunnen fungeren.” Nou moe.

De sensoren en robots bestaan al enkele decennia, en worden bijvoorbeeld gebruikt in de lopende band in fabrieken. Het grote verschil met wat ons in de toekomst te wachten staat, is dat die robots voortaan een baanbrekende intelligentie zullen hebben die onszelf in vraag stelt.

Zoals de robot Walt, die Jonathan en zijn team bij Audi Brussel installeerden. “Daar hebben we voor het eerst deep learning in de auto-industrie kunnen toepassen”, vertelde hij. Walt is een robot die met mensen praat, een eigen karakter heeft en bijleert. Zo kan je hem aan de hand van gebaren vertellen aan welke auto hij moet werken. Het lijkt wel alsof de mensen voor de robots aan het werken zijn, en hoogstens nog de paar dingen uitvoeren die de robots niet kunnen.

Enthousiast sprak Jonathan over andere projecten waarbij artificiële intelligentie werd toegepast. Zo is er DeepL, een soort Google Translate op steroïden. “De makers ervan hebben hersenstructuren nagebootst die heel snel kunnen leren, waardoor hun systeem drie keer beter is dan die van hun concurrenten.”

Het beeld op de cover van 'De Winnaarseconomie'

Het beeld op de cover van 'De Winnaarseconomie'

Niet alleen Jonathan zette me deze week aan het denken, ook Koen De Leus deed dat. Gisterenavond ging ik met hem in debat op de Boekenbeurs, waar we het over onze boeken hadden.

Als hoofdeconoom bij BNP Paribas is Koen dagelijks bezig met de toekomst van werk, waardoor hij de ideale kandidaat was om er een boek over te schrijven. In De Winnaarseconomie - aanrader! - gaat hij aan de hand van cijfermateriaal na wat de impact van de zogenaamde vierde industriële revolutie is. Een interessante uitspraak in zijn boek is er een van Hal Varian, Chief Economist bij Google:

“Wist je dat er nu meer bankmedewerkers zijn dan vóór de invoering van de bankautomaat? Er zijn minder medewerkers per kantoor, maar wel veel meer kantoren. Technologie kan het werk verminderen of wegnemen, maar dat betekent niet dat er daarom ook jobs verdwijnen.”

Toch zitten veel mensen met een (terechte?) vrees, omdat de omwenteling wel zeer snel gebeurt. Terwijl die bij vorige industriële revoluties meerdere generaties nodig had, gebeurt het nu op enkele jaren tijd. Of lijkt dat alleen maar zo?

 

Even ontnuchterend vond ik de voorlaatste uitzending van de podcast StartUp, die deze keer over zelfrijdende auto’s ging. Daarin leerde ik dat een mens makkelijk miljoenen kilometers rijdt voor hij een fout maakt, maar dat een zelfrijdende auto nog om de 50 à 200 kilometer geholpen moet worden door een mens. Of dat die auto’s nog steeds moeilijkheden hebben om dichte mist van een vrachtwagen te onderscheiden. De conclusie van de podcast? De marketing loopt voorop op de techniek, en het zal nog decennia duren voor we nog maar zullen beginnen met het wegnemen van mensen die de auto’s ‘helpen en corrigeren’.

Wie meer over de toekomst van werk wil lezen, moet absoluut het boek van Koen eens bekijken. Ook dit stuk van Roland Legrand, die ons gesprek gisterenavond modereerde, heeft me aan het denken gezet. Binnenkort komt de Gent M waarin Jonathan Berte te gast was als podcast online en zal er in De Morgen een stuk over verschijnen. Wil je zelf eens van gedachten wisselen over de toekomst van werk? Graag! Ik ben van plan om er voor Charlie Magazine (en een andere krant of tijdschrift, mijn inbox staat open) een langer stuk over te schrijven.

Mijn volgende nieuwsbrief wordt - als alles goed gaat - een heel speciale. Geloof mij. Tot die tijd zijn tips voor mensen die ik zou moeten interviewen altijd welkom via Twitter of door te mailen. Vergeet zeker niet aan je vader, buurmeisje of collega te zeggen dat ze zich voor deze nieuwsbrief kunnen abonneren door hun mailadres hier achter te laten!

Essay: Take Control / Lose Control

Wat is het eerste waar jij aan denkt als je het woord controle ziet? Ligt het binnen of buiten jezelf? Denk je aan de controle, die je kan vinden en nemen, of denk je aan scenario’s waarin controle wordt verloren?

Van de nieuwe media kanalen die onze aandacht opeisen, naar computer games die leerrijk maar ook verslavend zijn. Van intelligentie - slimmer dan ons allen- tot robots ontwikkelen om sociaal te zijn. Zoals het concept controle zich laat kenmerken door ambivalentie, zo verhullen ook de objecten die uit de collecties van de Universiteit naar het Design museum Gent verhuizen meerdere dimensies.

Read More

AI paniek. Techno ethiek.

Op exact dezelfde plaats als 9 Revues geleden begin ik deze mail te schrijven: de buffetbar van de Thalys in Amsterdam Centraal. Deze keer was ik er niet voor een Google event, maar voor project van VRT Innovatie op IBC - de hoogmis voor de audiovisuele industrie. 

Niet 4KVR of IP maar AI is wat dit jaar de koppen doet draaien op IBC. Ik merkte het toen een groep Amerikaanse reporters aan een Belgische start-up vroeg of er ook een AI integratie in hun toepassing zat. ‘Neen, we hebben dat niet nodig’ antwoordde de oprichter. En hup, weg interesse. Alsof dit bedrijf ten dode is opgeschreven omdat het niet met Artificiële Intelligentie werkt.

Read More

Podcast: Technologie ethiek met Prof. dr. Mark Coeckelbergh

De ambitie om te specialiseren in techniek-filosofie bracht Mark Coeckelbergh naar het buitenland, het discours is in België namelijk vrij onbekend. Deze week was deze Belg in Gent voor een keynote op het Etionforum. We spraken af voor een korte gesprek over de relatie tussen ethicus en technicus. 
Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met Etion.

Read More

Iedereen Robot - Liveblog

Iedereen Robot, zo heet het Etionforum dit jaar. Op het event verzamelen ondernemers en beslissingsnemers die geëngageerd ondernemen, dat is dan ook waar Etion voor staat. Bij een korte introductie van het panel worden deze onderwerpen aangekaart. Vandaag zullen we het hebben over de plaats van de mens en de machine in de zorg, over andere manier om de samenleving te organiseren in plaats van rond werk en dus over de opportuniteit om met behulp van technologie de economie en maatschappij te veranderen. Ik voel me alvast op mijn plaats. Net zoals Jeroen Lemaire, Wim Bijnens en Jochanan Eynikel, het panel om de 2 keynote speeches te kaderen. Ik vat de keynotes (heel) kort voor je samen.

Read More