Essay: Take Control / Lose Control

Wat is het eerste waar jij aan denkt als je het woord controle ziet? Ligt het binnen of buiten jezelf? Denk je aan de controle, die je kan vinden en nemen, of denk je aan scenario’s waarin controle wordt verloren?

Van de nieuwe media kanalen die onze aandacht opeisen, naar computer games die leerrijk maar ook verslavend zijn. Van intelligentie - slimmer dan ons allen- tot robots ontwikkelen om sociaal te zijn. Zoals het concept controle zich laat kenmerken door ambivalentie, zo verhullen ook de objecten die uit de collecties van de Universiteit naar het Design museum Gent verhuizen meerdere dimensies.

Read More

AI paniek. Techno ethiek.

Op exact dezelfde plaats als 9 Revues geleden begin ik deze mail te schrijven: de buffetbar van de Thalys in Amsterdam Centraal. Deze keer was ik er niet voor een Google event, maar voor project van VRT Innovatie op IBC - de hoogmis voor de audiovisuele industrie. 

Niet 4KVR of IP maar AI is wat dit jaar de koppen doet draaien op IBC. Ik merkte het toen een groep Amerikaanse reporters aan een Belgische start-up vroeg of er ook een AI integratie in hun toepassing zat. ‘Neen, we hebben dat niet nodig’ antwoordde de oprichter. En hup, weg interesse. Alsof dit bedrijf ten dode is opgeschreven omdat het niet met Artificiële Intelligentie werkt.

Read More

Podcast: Technologie ethiek met Prof. dr. Mark Coeckelbergh

De ambitie om te specialiseren in techniek-filosofie bracht Mark Coeckelbergh naar het buitenland, het discours is in België namelijk vrij onbekend. Deze week was deze Belg in Gent voor een keynote op het Etionforum. We spraken af voor een korte gesprek over de relatie tussen ethicus en technicus. 
Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met Etion.

Read More

Iedereen Robot - Liveblog

Iedereen Robot, zo heet het Etionforum dit jaar. Op het event verzamelen ondernemers en beslissingsnemers die geëngageerd ondernemen, dat is dan ook waar Etion voor staat. Bij een korte introductie van het panel worden deze onderwerpen aangekaart. Vandaag zullen we het hebben over de plaats van de mens en de machine in de zorg, over andere manier om de samenleving te organiseren in plaats van rond werk en dus over de opportuniteit om met behulp van technologie de economie en maatschappij te veranderen. Ik voel me alvast op mijn plaats. Net zoals Jeroen Lemaire, Wim Bijnens en Jochanan Eynikel, het panel om de 2 keynote speeches te kaderen. Ik vat de keynotes (heel) kort voor je samen.

Read More

Het beste en slechtste van internet

Deze week zag ik het beste en het slechtste van het internet. Ik zal met het slechtste beginnen: een video waarin je Christopher Cantwell - de Amerikaanse neo-nazi - ziet jammeren. Nu, je bent een kalf als op de link klikt.  Het beste van het internet dan? Dat was een reportage over Cantwell en co. 'Charlottesville: Race & Terror', zo heet de reportage die Vice News maakte van de oproer vorig weekend. 

Read More

High on "Robots. Work. Our Future"

Deze week was ik immers in Wenen voor de opening van ‘Hello, Robot’. De tentoonstelling is onderdeel van een stadsbreed festival: Vienna Biennale. Op de achterkant van het 150 pagina dikke programmaboek staat dit: ’The VIENNA BIENNALE 2017: Robots. Work. Our Future focuses on the potential of art, design and architecture to contribute to an environmentally and socially sustainable concept of the digital age that is also committed to a new humanism.’ Neh!

Read More

Op café met cryptomunten

Je hebt vrienden waarmee je over robots, algoritmes en cyborgs lult. En je hebt vrienden waarmee je vooraal over vrouwen, voetbal en soms over kinderen zevert. Maar wat als die tweede groep ’out of the bleu’ over cryptomunten begint te discussiëren?

Dan voel ik plots een soort verantwoordelijkheidszin opborrelen. Er wordt een soort professor in me wakker die graag wil dat iedereen weet waarover ie praat. Want plots had iedereen zijn zegje te doen over bitcoin, ethereum & co. 

Read More