Het beste en slechtste van internet

Deze week zag ik het beste en het slechtste van het internet. Ik zal met het slechtste beginnen: een video waarin je Christopher Cantwell - de Amerikaanse neo-nazi - ziet jammeren. Nu, je bent een kalf als op de link klikt.  Het beste van het internet dan? Dat was een reportage over Cantwell en co. 'Charlottesville: Race & Terror', zo heet de reportage die Vice News maakte van de oproer vorig weekend. 

Read More

High on "Robots. Work. Our Future"

Deze week was ik immers in Wenen voor de opening van ‘Hello, Robot’. De tentoonstelling is onderdeel van een stadsbreed festival: Vienna Biennale. Op de achterkant van het 150 pagina dikke programmaboek staat dit: ’The VIENNA BIENNALE 2017: Robots. Work. Our Future focuses on the potential of art, design and architecture to contribute to an environmentally and socially sustainable concept of the digital age that is also committed to a new humanism.’ Neh!

Read More

Op café met cryptomunten

Je hebt vrienden waarmee je over robots, algoritmes en cyborgs lult. En je hebt vrienden waarmee je vooraal over vrouwen, voetbal en soms over kinderen zevert. Maar wat als die tweede groep ’out of the bleu’ over cryptomunten begint te discussiëren?

Dan voel ik plots een soort verantwoordelijkheidszin opborrelen. Er wordt een soort professor in me wakker die graag wil dat iedereen weet waarover ie praat. Want plots had iedereen zijn zegje te doen over bitcoin, ethereum & co. 

Read More

De revolutie begint bij jezelf

Als mensen denken aan een revolutie dan denken ze vaak aan een gewelddadige ommekeer in de politieke toestand, een grootse maatschappelijke verandering waar een nog groter draagvlak voor nodig is.

Maar revoluties zijn meer dan dat, een revolutie kan iets klein zijn, een kleine verandering met grote gevolgen, een vlinder die beslist eens niet met zijn vleugels te flapperen, een Fredo die beslist eens een berichtje door te sturen over de oude bib.

Read More

Gastblog: Rogier De Langhe uit Athene

"Vanmorgen vroeg op," bericht Rogier De Langhe "wat doet een filosoof dan anders dan een tekstje plegen? Mij leek het wel eens belangrijk om aan het gent m publiek uit te leggen wat zon daklozenkrant in godsnaam te maken heeft met hun leven, technologie en de commons."

Filosoof en opiniemaker Rogier De Langhe trok samen met enkele GentM'ers naar Athene. Het kadert in het nieuw dossier #activisme.

Read More

Thomas Smolders ontwaakt na een Status Quo in Nederland

Dit weekend gaan drie Gent M’ers naar Athene om te onderzoeken hoe de maatschappij en het politiek systeem er georganiseerd zijn - en wat we daaruit kunnen leren. Voor Thomas Smolders is die reeks na gisterennacht nog belangrijker dan ooit geworden, want de verkiezingen in Nederland leveren hem gemengde gevoelens op.

Onder andere omwille van deze vijf redenen...

Read More