De revolutie begint bij jezelf

Als mensen denken aan een revolutie dan denken ze vaak aan een gewelddadige ommekeer in de politieke toestand, een grootse maatschappelijke verandering waar een nog groter draagvlak voor nodig is.

Maar revoluties zijn meer dan dat, een revolutie kan iets klein zijn, een kleine verandering met grote gevolgen, een vlinder die beslist eens niet met zijn vleugels te flapperen, een Fredo die beslist eens een berichtje door te sturen over de oude bib.

Read More

Gastblog: Rogier De Langhe uit Athene

"Vanmorgen vroeg op," bericht Rogier De Langhe "wat doet een filosoof dan anders dan een tekstje plegen? Mij leek het wel eens belangrijk om aan het gent m publiek uit te leggen wat zon daklozenkrant in godsnaam te maken heeft met hun leven, technologie en de commons."

Filosoof en opiniemaker Rogier De Langhe trok samen met enkele GentM'ers naar Athene. Het kadert in het nieuw dossier #activisme.

Read More

Thomas Smolders ontwaakt na een Status Quo in Nederland

Dit weekend gaan drie Gent M’ers naar Athene om te onderzoeken hoe de maatschappij en het politiek systeem er georganiseerd zijn - en wat we daaruit kunnen leren. Voor Thomas Smolders is die reeks na gisterennacht nog belangrijker dan ooit geworden, want de verkiezingen in Nederland leveren hem gemengde gevoelens op.

Onder andere omwille van deze vijf redenen...

Read More

HLW13: Het einde van de eigendom

Terwijl buiten de eerste herfstprikken werden uitgedeeld, stroomden dinsdagavond een kleine honderd mensen samen in Gouvernement te Gent. In een klein zaaltje stapte ceremoniemeester Fredo naar voor, om er een wel heel bijzondere uitvaart te dirigeren: die van 'Eigendom'. Hij richtte zijn woorden tot de ondernemers, ondergravers en ondergaanders in de zaal. Het had godverdomme een poëzie-avond in Watou kunnen zijn.

 Het was een begrafenis zonder tranen, die vooral tot nadenken stemde. Wat is ‘Eigendom’ eigenlijk? Waarom zou je nog eigen spullen moeten hebben? Wat zijn de gevaren van een maatschappij waarin eigendom vervangen is door toegang? Boeiende vragen, die Fredo voorlegde aan Rogier De Langhe - de (onheils)profeet die te pas en te onpas het einde van de eigendom uitroept.

Read More

HLW 13: Het einde van de huisarts

We hadden er een beetje op gehoopt maar het einde van de huisarts aankondigen doe je niet zonder dat de huisartsen in kwestie van zich laten horen. Het werd een geanimeerd debat waar interactie met het publiek een nieuwe betekenis kreeg. Onze hoofdgasten waren Jan Deruyck en Petra De Sutter, respectievelijk een IT-adept voor wie de quantified self geen geheimen meer kent en een bijzonder hoogleraar, senator en Hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde.

De basis van het gesprek en het debat was vrij eenvoudig: kunnen we het einde van de huisarts aankondigen, nu we toch alles zelf kunnen meten en weten? Het antwoord was veelzijdiger dan je het kunnen denken.  Maar weet je wat, luister vooral zelf en laat van je horen.

Read More

Waar leg jij de grens?

We leven in een tijd van grenzen aftasten, vind je niet? Technologie en wetenschap evolueren zo snel dat we de grenzen van de wereld - zoals we hem kennen - aan het verleggen zijn. Het Witte huis organiseerde deze maand een Frontiers Conference. Over expedities naar mars, big data onderzoek naar kanker en automatisering van "onze jobs". Het zijn de onderwerpen die ons ook bezighouden tijdens de debat avonden rond "Het einde van..."

Je voelt de grenzen ook in je persoonlijk leven. Over privacy bijvoorbeeld. Wat deel je wel en wat niet op het internet? Welke media vertrouw je, welke niet? Daarom de vraag: waar jij leg de grens?

Name
Name
http://

Dossier: Het einde van de computer

Waarde parochianen, we zijn voor de derde keer samengekomen om afscheid te nemen. Na de eigendom en de huisarts stemt het ons droef ten moede om deze keer de computer ter aarde te moeten bestellen.

Niet de computer als tastbaar object maar de computer zoals wij het begrip nu kennen: een veredelde reken-en typemachine. Weg met die stoffige interface en welkom machine learning, smart cities, Internet of Things en artificiële intelligentie! 

Read More